Stadig lang vej til forsoning i Guatemala

Maya-indianerne i Guatemala blev især ramt af systematisk vold og   massakrer under borgerkrigen.Foto: Rasmus Hvelplund Kristiansen
Maya-indianerne i Guatemala blev især ramt af systematisk vold og
massakrer under borgerkrigen.
Foto: Rasmus Hvelplund Kristiansen

Ex-diktator Efraín Ríos Montt blev lørdag idømt 80 års fængsel for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden, blandt andet massakrer på landets oprindelige befolkning, under borgerkrigen i Guatemala.

Anerkendelsen af folkemordet har stor betydning for, at forsoningen efter den 36 år lange borgerkrig kan blive en succes. Men dommen er langt fra nok.

FAKTA

  • Ex-diktator Ríos Montt blev 10. maj idømt 80 år for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.
  • Det er sandsynligt at Guatemalas forsvar, der støtter ex-diktatoren, vil anke dommen.
  • Borgerkrigen i Guatemala varede 36 år og kostede omkring 250.000 mennesker livet. Den sluttede officielt i 1996.
  • Ríos Montt sad på magten fra 1982 til 1983, en af de mest blodige perioder under borgerkrigen.
  • Mellemamerika Komiteen blev stiftet i 1980, og har siden 1996 arbejdet med menneskerettigheder og retsopgøret i Guatemala. Se www.mellemamerika.dk for mere info.

-Guatemala er et land præget af ekstrem ulighed. Et af de største stridspunkter i borgerkrigen var uligheden, og den er fortsat et uløst problem. For at der kan opnås reel forsoning, er det nødvendigt med en omfattende social forandring, siger Ida Nilsson fra den danske organisation Mellemamerika Komitéen.

Mellemamerika komitéen siden 2001 været en del af et internationalt projekt, der sender fredsvagter til Guatemala. Projektet har blandt andet støttet vidner og advokater i kampen for at få Ríos Montt dømt for folkemord.

Der er brug for international opmærksomhed

Guatemala er et land, hvor det kræver store risici at kæmpe for menneskerettighederne. Alene i 2013 blev der frem til april rapporteret 319 tilfælde af forbrydelser mod menneskerettighedsaktivister.

-Vi ledsager vidner i sagen mod ex-diktator Ríos Montt, fordi de risikerer vold, trusler og i værste fald at blive dræbt. Den internationale opmærksomhed kan være med til at forhindre forbrydelserne, forklarer Ida Nilsson og uddyber:

-Med dommen mod Ríos Montt er vi kommet langt. Men det udgør desværre fortsat en stor risiko at arbejde for oprindelige folks rettigheder.

Der er lang vej før menneskerettighedsaktivister kan føle sig sikre, når de går ud på gaden i Guatemala.
Ida Nilsson, Mellemamerika Komiteen

Dom for folkedrab er en historisk sejr

Ex-diktator Ríos Monnt blev idømt 50 års fængsel for folkemord og 30 år for forbrydelser mod menneskeheden. Med dommen er det første gang i verden, at en ex-præsident bliver anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og folkemord i en national domstol. Og det er første gang, at en leder fra Latinamerika er fundet skyldig i en sådan anklage.

Læs mere om dommen her (eksternt link)

One Response to "Stadig lang vej til forsoning i Guatemala"