Der er en række ricisi, når mange, især københavnere, fravælger ejendomsmægleren og selv sætter sin ejerbolig eller ejerlejlighed til salg på nettet.
For selvom den kontante gevinst kan være betragtelig ved at spare ejendomsmæglersalæret væk, så kan det blive en dyr fornøjelse som sælger, hvis der er fejl eller mangler på huset, som køber ikke får oplyst.
– Set gennem mine briller vil det som altovervejende hovedregel være sælgerens problem, hvis der er fejl eller mangler på huset eller i aftalen, fastslår Carsten Munk-Hansen, der som lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet blandt andet beskæftiger sig med regulering og overdragelse af fast ejendom.
Læs også: Generation ‘kan selv – vil selv’ er kommet på boligmarkedet
– Sælgeren bliver ikke blot ansvarlig for sine egne forsømmelser – f.eks. at sælgeren glemmer at oplyse om byggearbejder, der ikke er helt efter forskrifterne – men også for fejl, som sælgeren ikke kender til, eller for forhold, som ejendomsmægleren ville have opdaget ved at indhente oplysninger fra forskellige registre. Det bliver man som sælger oplagt erstatningsansvarlig for, og der har de professionelle aktører, altså ejendomsmæglerne, en lovpligtig ansvarsforsikring for, tilføjer han.
Et andet eksempel er skader på huset. Hvis der en skade på huset, som har betydning for prisen, og hvis sælger ikke oplyser køberen om skaden, så kan køberen kræve økonomisk erstatning fra sælgeren, fordi han har købt huset for dyrt.
Set gennem mine briller så vil det som altovervejende hovedregel være sælgerens problem, hvis der er fejl eller mangler på huset eller i aftalen
Carsten Munk-Hansen, lektor, Juridisk Institut på Aalborg Universitet
Derfor kan det være en god idé at få hjælp fra boligadvokat, hvis man vil være på den sikre side, når man sælger sin bolig, for der er et utal af mulige problemer, påpeger Carsten Munk-Hansen.
– Mange gange går selvsalg godt, men der er stort set ikke den ting, der ikke kan gå galt i et selvsalg, uanset om der er tilstandsrapport osv., og det behøver ikke engang være noget på ejendommen selv. Mangfoldigheden af problemer er simpelthen uendelig, siger han.
Læs også: Få styr på andelsboligkøbet
Ifølge boligsiden Boligas tal er København førende, når det kommer til andelen af selvsalg. Helt i spids ligger Nørrebro, hvor hvert femte bolig til salg sker uden en ejendomsmægler.
32-årige Julie Leerskov er en af de mange københavnere, der har benyttet sig af muligheden for at sælge selv, da hun i august solgte sin lejlighed på Vesterbro. Hun var opmærksom på de risici, der kan være forbundet med at sælge selv og fik derfor også hjælp fra familiens advokat.
– Jeg skrev først og fremmest til ejendommens administrator og bad om alle de relevante dokumenter, og dem fik jeg så lige advokaten til at se igennem. Du har en advokat, der sikrer dig, og vi var derfor også opmærksomme på at skrive et advokatforbehold ind i alt, som vi underskrev, så vores advokat skulle sige god for det først, fortæller Julie Leerskov.
Selvom det er muligt at sælge sin bolig helt selv, så tilbyder de fleste selvsalgssider advokatbistand som en tilkøbsmulighed til annoncen.
3 Responses to "»Stort set alt kan gå galt i et selvsalg«"