Tag på tur med en hjemløs

Hvordan lever en hjemløs? Hvor sover hjemløse mennesker? Hvor er hjemløse velkomne? Hvis man går rundt og undrer sig over disse spørgsmål, kan det være en god idé at tage på byvandring med en hjemløs. Gadens Stemmer, et projekt under Socialforvaltningen i Københavns Kommune, har seks gadeeksperter tilknyttet til at guide folk rundt i storbyens gader og fortælle om livet som hjemløs.  

”Folk er interesserede i at tage ture med gadens stemmer, fordi de har en interesse i at høre om de hjemløses tilværelse, og mange bliver overraskede. Nogen har en forestilling om, at de skal ud og se dyneløfteri og hjemløse mennesker, men sådan er det ikke. Det er den personlige historie om livet som socialt udsat, der er i fokus,” udtaler Nicolaj Vraa Jochumsen fra Gadens Stemmer. 

Arbejde er identitet 

Projektet har stået på i 1 ½ år og har haft positive effekter for guiderne, der har fået noget at tage sig til. Det betyder, at nogle af misbrugerne er kommet væk fra deres misbrug og kan nu fungere som ’almindelige’ mennesker. 

Ifølge Nicolaj Vraa Jochumsen går guiderne, der har et misbrug, væk fra at tage stoffer, fordi arbejdet betyder meget for dem: 

”De værner meget om den her beskæftigelse, selv om de ikke tjener meget på det, fordi det giver identitet og noget at tage sig til.”

Med ’Chopper’ som guide

En af de seks guider er Csaba Setét (f. 1962), også kaldet Chopper, som er født i Ungarn og opvokset i Danmark. Han lever på gaden 24 timer og kan godt lide at blive ’brugt’ af Gadens Stemmer:

”Folk skal vide, hvad det vil sige at være hjemløs, på røven og i konstant konflikt med systemet. Det er fedt at nå ud til folk, og jeg kan lide at have travlt, selvom sygdom og skavanker sætter sine begrænsninger.”

Chopper tager gerne med folk på en vandretur i København eller på havnerundfart, men vil ikke love en lang vandretur, da helbredet ikke kan holde til det. Men som han selv siger det til Gadens Stemmer, fejler snakketøjet til gengæld ingenting. 

En medarbejder fra Arbejdstilsynet København, Nordvest, har været på vandretur med Chopper og siger til Gadens Stemmer: 

”Csaba gav et spændende og meget personligt indblik i sit liv og i vilkårene for hjemløse i Danmark. Begge dele gav stof til eftertanke i forhold til arbejde med hjemløse, og hvad det kræver af forståelse for deres liv.”

Projektet er inspireret af Bruxelles og London. 

Faktaboks om priser:

Åben byvandring (1½ time)                    120 kr./person

Byvandring for gruppe (1½ time)        2000 kr./gruppe indtil 20 pers.

Havnerundfart for gruppe (1½ time)       6000 kr./gruppe indtil 100 pers.

Foredrag for gruppe (1½ time)                2000 kr./gruppe indtil 25 pers.

Læs mere her: Gadens Stemmer