Flere kvinder vil træne i fitness uden mænd

Kvinder får nu mulighed for at træne i endnu et fitnesscenter uden mænd.  Foto: Morguefile
Kvinder får nu mulighed for at træne i endnu et fitnesscenter uden mænd.
Foto: Morguefile

Aalborg har det. Hellerup har netop fået et. Og der er et på vej i Farum. Flere og flere kvinder vil gerne træne i fitnesscentre uden mænd, og det har skabt et behov for rene kvindecentre.

Senest har Effektiv Fitness i Hellerup åbnet dørene for kvinderne, mens mænd må gå et andet sted hen.

Der er en grund til, at flere kvinder gerne vil træne i et fitness uden mænd, siger stifteren af det nye center, Birgitte Nymann.

– Flere kvinder bliver usikre på sig selv, hvis mænd står og beglor dem, mens de træner. Derfor har de brug for et center, hvor de kan være sig selv, siger hun.

Der er flere årsager til, at fitness-kæden kun fokuserer på kvinder.

– Vi vil gerne skræddersy programmer til netop kvinders behov. Fokus vil blandt andet være på rådgivning af og målrettet træning af mormorarme, bækkenbundstræning og appelsinhud. Desuden synes mange kvinder, at styrketræning er kedeligt, så vi har valgt at lave en kombination af styrketræning og yoga, pilates og dans. Øvelserne appellerer altså mere til kvinder end mænd, siger Birgitte Nymann.

Vi vil have fokus på træning, som er indrettet og effektiviseret mod de behov, som kvinder har. Derudover har man også et frirum, når man kun er kvinder, hvilket mange synes er rart
Susanne Hovmand, driftschef i Effektiv Fitness

Det nye center har siden weekenden fået lidt under 100 medlemmer.

Læs også: Bæredygtig fitness er på vej

Mænd og kvinder er forskellige

Ifølge Laila Ottesen, lektor på Københavns Universitet i idrætssociologi med forskning i kvinders idrætsvaner, er fitnesscentre kun for kvinder en god idé.

– Kvinder og mænds motionsvaner er meget forskellige. Derfor kan det være en god idé med fitnesscentre kun for kvinder, da træningen og rådgivningen herved bliver mere på kvindernes præmisser, siger Laila Ottesen.

– Den organiserede idræt altid har været kønsopdelt både i forhold til træningstider og omklædning. Der har også været klubber kun for mænd eller kvinder, fortsætter hun.

Idrætssociologen mener derfor, at et fitnesscenter uden mænd kan ses som markedets respons på, at kvinder måske ønsker fitnesscentre kun for kvinder og måske indrettet på en måde, der er tilpasset deres behov.

Hos Effektiv Fitness har et fokus på kvinder gjort det nemmere at målrette træningsfaciliteterne.

Læs også: Naboer magtesløse overfor støjende fitness 

Fitnesscenter uden spejle

Effektiv Fitness er ikke det eneste fitnesscenter, som kun henvender sig til kvinder. Også Butterfly Women er en fitness-kæde, der har centre i både Jylland og på Fyn, reklamerer med mandefri fitness. På hjemmesiden skriver centret, at der under træningen ikke står “mænd og kigger på dig”. Dertil har fitness-kæden ingen spejle, hvilket medlemmerne sætter pris på.

– Mange kvinder vælger vores center for at undgå mænds vurderende blikke og dumme kommentarer. Her er nemlig en tryg stemning, hvor man kommer for at træne og ikke for at se godt ud, siger Birthe Marie Jensen, indehaver af Butterfly Women i Nørresundby og Aalborg.

Effektiv fitness åbnede i Hellerup i lørdags. Der åbner endnu et center i Farum d. 5. april 2014.