Tjek bøssen før du donerer

Ser du også frem til at kunne pudse glorien, når Kræftens Bekæmpelse indsamler på fredag?

Ser du også frem til at kunne pudse glorien, når Kræftens Bekæmpelse indsamler på fredag? Så tag et ekstra kig på samlebøssen før du finder kluden frem.

 
På søndag snører godt 29.000 indsamlere skoene og rasler bøsserne for Kræftens Bekæmpelse. Men mellem de mange hvide samlerlam kan der gemme sig et sort, der udelukkende samler ind til egen lomme. Det oplevede Aysa Karakaplan, der sidste år blev snydt af en falsk indsamler.
 
»Jeg har oplevet at have givet penge til en indsamler, og en time senere ringer det på igen, og så kommer der endnu en indsamler,« siger Aysa Karakaplan.
 
Hun blev hurtigt klar over, at hendes penge var havnet i de forkerte lommer. Et problem som politiet og Kræftens Bekæmpelse er på vagt overfor, og som efterlader de narrede borgere med en noget flad fornemmelse.
 
»Ja så blev jeg jo rimeligt sur. Og skuffet. Jeg synes det er noget fis, at folk kan misbruge det på den måde og bare samle ind til sig selv i stedet for det gode formål. Jeg kan ikke forstå, at de kan finde på at gøre sådan noget,« siger Aysa Karakaplan.
 
De falske indsamlere kan også være et problem for hjælpeorganisationernes ry.
 
»Det er skrækkeligt, når det sker, fordi det ødelægger vores troværdighed, når der er nogle der stjæler indsamlingsbøsser og samler ind til sig selv. Og vi kan ikke samle ind uden troværdighed. Det er vores vigtigste ressource,« siger Ida Brix, der er kommunikationsmedarbejder i AIDS-fondet.
 
Politiet med på ruten
Derfor er Kræftens Bekæmpelse da også allerede opmærksomme på, at der kan være brogede kar i mængden
 
»Det er noget, vi er meget opmærksomme på, og vi politianmelder det altid. Politiet er meget behjælpelige, og vi tager det meget alvorligt, for det er jo betroede midler, vi har med at gøre –det er jo andre folks penge,« siger Finn Christennsen der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.
 
Kræftens Bekæmpelse har derfor et samarbejde med politiet, der patruljerer omkring indsamlingsstederne
 
Solidariteten sejrer
Der foregår dog kun meget lidt indsamlingsbluff, og det er de glade for hos Kræftens Bekæmpelse, der sidste år oplevede omkring fem forsvundne bøsser ud af 29.000.
 
»Det går heldigvis rigtig fint uden for meget kontrol. Det er jo folk, der gerne vil sagen, både dem der samler ind, dem der giver penge og dem, der står for indsamlingen.” siger  Finn Christensen
 
Ved sidste års landsindsamling blev der indsamlet 34 millioner kroner til kræftsagen.
 
Du kan melde dig som indsamler på www.cancer.dk