Hver onsdag kl. 19:30 trækker Tobias Mortensen i træningstøjet, spænder støvlerne og jogger stille og roligt ud på kunstgræsbanerne ved Frederikssund Idrætsklub.
– Det lyder meget klichéagtigt, men vi står bare stærkere sammen end alene. Det der med, at du har et formål med livet eller i det her tilfælde bare med dagen. Noget at kunne se frem til. Det er helt klart det, der gør noget for mange af dem.
Tobias Mortensen, træner for Fodbold Fitness
Her er han nemlig træner for et herrehold i Fodbold Fitness, et initiativ, der gennem idrætten vil skabe et inkluderende fællesskab.
– Til Fodbold Fitness, kommer du bare en gang om ugen, når du har lyst til det, der ikke så mange krav til din teknik eller din snilde, så du skal egentlig bare møde op og så bare være dig selv, siger Tobias Mortensen
For Tobias betyder Fodbold Fitness meget mere end bare at få bevæget kroppen. Han har nemlig selv prøvet at være uden for fællesskabet.
– Jeg har altid været typen, der blev mobbet utrolig meget i folkeskolen, og jeg har været meget ensom. Sådan er det heldigvis ikke mere, men derfor vil jeg stadig hjælpe dem, som gennemlever ensomhed. Mænd snakker ikke så tit om følelser, og så kan de godt gå med mange ting selv, som rent faktisk kan blive afhjulpet ved, at komme ud og se nogle andre mennesker. Ikke nødvendigvis for at snakke om tingene, men i hvert fald bare for at komme ud og opleve noget, i stedet for at sidde i sit mørke hjem, siger Tobias Mortensen.
Har brug for noget at samles om
Pernille Folkmann Hansen, der er projektansvarlig for initiativet ’Kom ud, mand!’, genkender behovet for at mødes om noget.
– Noget af det vi ofte oplever er, at mænd har behov for at være fælles om noget. Hvor kvinder kan sætte sig på en café, og bare snakke løs om, hvordan de har det, kommer de gode snakke blandt mænd ofte, når man er sammen om det fælles tredje. Det kan være efter fodboldkampen, når man sidder og padler i sin kajak eller når man cykler mountainbike. Det kan jo være meget forskelligt, og mænd har jo også forskellige interesser. Men det er vigtigt at have noget, der er fælles, siger Pernille Folkann Hansen
Men hvem skaber det, vi kan mødes om? Hvis man spørger Pernille, er det meget ofte de frivillige kræfter, der er med til at lave fællesskaber i lokalsamfundet, og hun påpeger vigtigheden af de åbne fællesskaber.
– Det er jo aktiviteterne, der kan være med til at tiltrække. Det er måske spændende at gå til mountainbike, at komme ud i kajakken eller at lave bål. Men så er det jo meget ofte relationerne, som efterfølgende fastholder, og som gør, at man har lyst til at forsætte med at være der, siger Pernille Folkmann Hansen
Læs også: Lokale fællesskaber skal modarbejde stigende ensomhed blandt ældre
Idrætten som redskab
Ifølge Susan Hilden Otto, der til daglig er souschef for DIF udvikling i Danmarks Idrætsforbund (DIF), kan idrætten være svaret på at få flere ud af ensomhed og ind i fællesskaberne.
– Vi ved, at når man indgår i et socialt fællesskab, når man er sammen om en aktivitet, giver det et ’formål’. Du har noget, der binder mennesker sammen, men det er jo ikke kun idrætten. Du har en social interaktion med de andre, og du får måske mod på at give en hånd i fællesskabet, fordi det kommer til at betyde noget for dig, at det fællesskabet varer ved. Det giver dig et sted, et tilhørsforhold, hvor idrætten er midlet, men alt det rundt om styrker, at du bliver hængende, siger Susan Hilden Otto
Befolkningsgrupper der særligt rammes af ensomhed
- Personer i ungdommen (16-29 år) og i den sene alderdom (stigende fra 80-årsalderen)
- Personer med en længerevarende psykisk lidelse, kronisk sygdom eller handicap og/eller funktionsnedsættelse
- Personer, der hverken er under uddannelse eller i beskæftigelse, eller som har lavt eller middelhøjt uddannelsesniveau
- Personer, der sjældent har kontakt med familie og/eller venner
- Personer med etnisk og seksuel minoritetsbaggrund
- Personer, der sjældent deltager i fritidsaktiviteter
- Personer, der bor alene eller lever uden en partner
- Personer, der lever i hjemløshed eller på forskellige typer af botilbud, som er målrettet borgere med særlige behov og udfordringer
Vi står bare stærkere sammen
Tobias Mortensen er i hvert fald sikker på, at Fodbold Fitness gør en mærkbar forskel for de mænd, der er brugere af tilbuddet.
Blandt andet fremhæver han en solstrålehistorie fra deres sidste træning, hvor en af holdkammeraterne kunne fortælle, at fællesskabet havde gjort det meget lettere at for ham at snakke med andre mennesker i hverdagen.
– Det lyder meget klichéagtigt, men vi står bare stærkere sammen end alene. Det der med, at du har et formål med livet eller i det her tilfælde bare med dagen. Noget at kunne se frem til. Det er helt klart det, der gør noget for mange af dem.
Læs også: Klub Egedal bager mod ensomheden, og det har aldrig været mere aktuelt
Frederikssund Kommune sætter i de kommende år ekstra stort fokus på at få flere med i fællesskaber , og forebygge ensomhed. Det sker gennem flere initiativer, som skal gøre det nemmere for alle at få øje på mulighederne for fællesskaber i kommunen.
I Frederikssund Kommune føler én ud af ni borgere over 16 år sig ensom. Hver femte af disse borgere ønsker hjælp til at komme i gang med sociale aktiviteter. (Sundhedsprofilen 2021).