Klub Egedal bager mod ensomheden, og det har aldrig været mere aktuelt

Elias Cornelius Herand Nielsen og Conrad Antofte Laursen var de første børn til at sælge kager til det gode formål. Foto: Nanna Lund Madsen

Boden er sat op på Egedal Rådhus, og i år er den sat op på det strategisk bedste tidspunkt. Lige til frokosttid.

Hver en krone går til Børnetelefonen, og særligt i 2021 oplevede Børns Vilkår, som driver BørneTelefonen, en stigning af samtaler, der handlede om ensomhed og selvskade, også kaldet psykisk mistrivsel. I 2020 handlede 20,8 procent af opkaldene om psykisk mistrivsel. I 2021 steg tallet til 22,9 procent.

Fakta om BørneTelefonen

– I 2021 havde BørneTelefonen mere end 55.300 samtaler
– 3534 af de samtaler handlede om selvmordstanker
– BørneTelefonen.dk havde mere end 1 million besøg i 2021

Kilde: Ritzau

Fritidsklubben og Ungehuset Hampen oplever netop ensomhed som et kæmpe problem. Så stort at fritidsklubbens klubråd, som består af børn og unge i forskellige aldre, har besluttet, at ensomhed skal sættes i fokus.

Elias Cornelius Herand Nielsen og Conrad Antofte Laursen går begge på Hampen, og de oplever også ensomhed som et problem i deres hverdag.

– Der er en i vores klasse, som oplever ensomhed, fordi han bliver en smule mobbet. Jeg prøver at blive venner med ham, fortæller Elias

Ensomhed kan være svært at snakke om
Charlotte Sørensen ser også, at ensomhed blandt unge er et stigende problem. Hun er pædagog på Hampen og oplever, at BørneTelefonen er et godt værktøj for unge, der ikke nødvendigvis kan snakke med deres forældre eller pædagoger.

– Jeg oplever, at de unge er optaget af ensomhed, fordi de selv mærker den, men også fordi de kan se, at andre unge omkring dem oplever det samme.

Et udvalg af kager, som Klub Egedal sælger. Foto: Nanna Lund Madsen

Hans Christian Grau-Hansen er områdeleder for de otte klubber i Egedal og mener, at corona har været med til at forværre problemet blandt de unge.

– Corona-pandemien har sat sine spor i børns generelle trivsel og mentale helbred og har givet os et efterslæb i vores pædagogiske arbejde. Det er særligt, når det handler om arbejdet med ensomhed, angst, spiseforstyrrelser og selvskade. siger Hans Christian Grau-Hansen

Sådan gjorde vi: Jeg så “Bag for en sag” eventet på Egedal Kommunes hjemmeside. Derefter ringede jeg til Hans Christian Grau-Hansen, og han bekræftede at BørneTelefonen blev brugt som et særligt værktøj, især i forhold til unge mennesker. Jeg tog derfor ud og interviewede børnene der havde bagt og tog billeder.