Fodboldklubben FC København startede i 2009 en ny udgave af deres akademi op, og til sommer vil den første årgang være færdige. School of Excellence hedder akademiet. Den nye udgave af klubbens akademi indeholder blandt andet et samarbejde med Johannesskolen. Samarbejdet med Johannesskolen indebærer, at 12 udvalgte drenge går i klasse sammen og samtidig træner fodbold ved akademiet.
Samarbejdet med Johannesskolen løber fra 7. – 9. klasse, og lærerne på Johannesskolen arbejder tæt sammen med trænerne på holdet. Det forklarer lærer for klasserne tilknyttet School of Excellence Peter Lindholdt:
– Vi er altid orienteret om, hvor drengene er henne. Hvis en af dem for eksempel har haft et dårligt træningspas, skriver trænerne en sms, så vi er opmærksomme på ham den dag.
School of Excellence
- School of Excellence er FC Københavns akademi, og har ansvaret for driften af de bedste U14 – U19 hold. De første talenter på ordningen startede i sommeren 2009 og er efter planen færdige til sommer.
- Op til 12 af spillerne på akademiet er tilknyttet en klasse på Johannesskolen, som arbejder tæt sammen med trænerne på holdet.
Drengene vurderes løbende
Drengene bliver dog mindet om, at alt ikke er sjov og ballade, og der finder i 8. og 9. klasse et udskillelsesløb sted blandt drengene. De der ikke udvikler sig nok bliver bedet om at finde en anden klub til eftermiddagstræningerne, forklarer manager for School of Excellence Sune Schmidt-Nielsen:
– Hvis man kommer ind i 7. klasse, så er man sikret at gå på Johannesskolen indtil 9. klasse. Hvis der i 8. eller 9. klasse viser sig at være for mange sportslige udfordringer, kan man så fortsætte med at være med til morgentræningen, men bliver bedt om at finde en ny klub at spille i om eftermiddagen.
Det kan være en identitetsmæssig udfordring for de unge at skulle håndtere sådan et brud.
Knud Eske Ryom ph.d. studerende ved Center for Sundhed ved Københavns Universitet
Der er altså risiko for, at der i 8. og 9. klasse vil gå drenge, som går på School of Excellence, og nogle der er sorteret fra. Dette kan være problematisk for så unge drenge, forklarer Knud Eske Ryom ph.d. studerende ved Center for Sundhed ved Københavns Universitet:
– Det kan være et problem, hvis dine klassekammerater er sammen på et hold, som du ikke spiller på, fordi du fx er vejet og fundet for let. Hele dit miljø er bygget op omkring en ting. Fodbold. Og det kan være en identitetsmæssig udfordring for de unge at skulle håndtere sådan et brud.
Opmærksom på problemet
Folkene i klubben gør dog, hvad de kan, for at drengene har en god hverdag, og det er også netop derfor, at FC København og Johannesskolen har indgået det samarbejde, de har, siger Sune Schmidt-Nielsen:
– Samarbejdet med skolen er indgået for at skabe en god nok hverdag for drengene. Det hele foregår på Frederiksberg, og der er højst 200-300 meter mellem aktiviteterne.