Team Danmark vil sikre elitesporten i teknologisk kapløb

Ny teknologi kan hjælpe dansk elitesport i kampen om medaljer. Foto: Getty Images
Ny teknologi kan hjælpe dansk elitesport i kampen om medaljer. Foto: morgueFILE

Sportstøj, der fortæller skytten, at han afviger fra det perfekte skud, og en pagaj, der kan måle, hvor meget kraft roeren yder, er blandt de ting, der måske skal hjælpe danske atleter i fremtiden.

– Vi skal åbne øjnene for eksisterende teknologi i andre brancher. Der kan være mange lavt hængende frugter, hvis vi kan modificere eksisterende teknologi, så det kan bruges i eliteidræt, siger Jens Meibom, konsulent i Team Danmark.

I sidste uge afholdte Team Danmark i samarbejde med Aarhus Universitet en konference, hvor sportens specialforbund blev matchet med virksomheder fra det private erhvervsliv og forskere fra de flere universiteter.

Arrangementet var første initiativ i en strategi, der skal sikre danske atleter det bedste udgangspunkt før konkurrencerne begynder i Brasilien.

Ny teknologi og nye materialer spiller en større og større rolle i elitesport, og hvis vi ikke sætter ekstra fokus på dette område, risikerer vi at sakke for langt bagud
Jens Meibom, konsulent i Team Danmark

Teknologisk kapløb

Eliteidrætsorganisationer i andre lande opruster massivt på det teknologiske område med flere og flere investeringer. En super aerodynamisk banecykel kostede eksempelvis millioner at udvikle for British Cycling, der til gengæld vandt syv ud af 10 guldmedaljer i disciplinen ved OL i 2012.

– Det niveau kan vi ikke være med på, deres budgetter er ganske enkelt for store, siger Jens Meibom konsulent i Team Danmark.

Læs også: Danske cykelryttere er bagud i teknologisk kapløb

Team Danmarks fokus på at kombinere sport med ny teknologi handler derfor først og fremmest om, at nå op på niveau med de store lande på en kreativ måde.

Idéen er, at sportsfolk og virksomheder i fællesskab bidrager økonomisk til projektet og begge får skabt værdi af samarbejdet. På den måde kan omkostningerne for Team Danmark holdes nede. Sidste år støttede organisationen fem konkrete projekter med 5,1 mio. kr.

Stigende fokus på videnskab

Der har i lang tid været en tendens, at videnskab er en afgørende faktor i topsport. Det mener chefredaktør på Sports Executive Lars Andersson, der har arbejdet med sportsjournalistik i 25 år.

– Der er sket en videnskabeliggørelse i forhold til teknologi, træning og kost i takt med, at der er kommet flere penge i sport. Skal man være med i det her våbenkapløb, så kræver det, at man er klar og investerer pengene, ellers taber man på den lange bane, siger Lars Andersson, der mener Team Danmark hidtil har klaret sig godt i kapløbet.

Jens Meibom er enig i, at teknik og videnskab i stigende grad spiller en rolle.

– Ny teknologi og nye materialer spiller en større og større rolle i elitesport, og hvis vi ikke sætter ekstra fokus på dette område risikerer vi at sakke for langt bagud, siger Jens Meibom konsulent i Team Danmark.

Ifølge Jens Meibom, er det gået meget stærkt på området de sidste fem år, og i idrætsgrene som sejlsport, roning og cykling er kvaliteten af udstyret nu afgørende for, om man kan blande sig i medaljestriden.