Travhestene på Odense, Billund og Nykøbing Falsters travbaner kan have løbet deres sidste omgange på banerne, hvis der ikke findes en løsning i midten af december måned. Det oplyser Henrik Friis, der er direktør hos Dansk Hestevæddeløb.
– Det vil få konsekvenser for hele travsporten, hvis man ender med at lukke de tre baner, fordi sporten glider ud i de områder. Det får også indirekte indflydelse på de andre travbaner, for der kan man også forvente, at der kommer færre heste, siger Henrik Friis.
Vi håber, at der kan findes en politisk løsning, så strukturen i hestevæddeløbssporten kan bevares. Hvis det ikke lykkes, må vi fjerne tilskuddet til flere områder, og det vil også gå ud over en række andre baner
Jens Ulrich Nielsen, Direktør for Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond.
Travbanernes beskæringer kommer, efter at Kulturministeriet har lavet en større udredning af forskellige organisationers økonomi og omprioriteret deres støtte til en række institutioner. Det resulterede i udgangen af 2014 i en beslutning om at beskære støtten til Hestesportens Finansieringsfond med 30 millioner kroner om året fra år 2018, som i stedet lander hos organisationer som blandt andet Anti Doping Danmark og Sport Event Danmark.
Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond skærer trinvis ned i støtten. Det betyder, at de i år 2015 har skåret 15 millioner fra og hvert år skærer yderligere 5 millioner kroner indtil år 2018, hvor den samlede støtte vil være faldet med i alt 30 millioner.
Fonden har nu henvendt sig til banernes hjemkommuner og anmodet om driftsstøtte med formålet at sikre, at banerne fortsat kan eksistere.
– Det arbejdes der på i kommunerne, og vi forventer en afklaring indenfor de næste uger, siger Jens Ulrich Nielsen.
Hvad skal der ske nu?
Den økonomiske nedtur for travsporten startede allerede tilbage i 2003, da heste-spilleselskabet Dantoto blev solgt til staten og overgik til den statsejede spilletjeneste Danske Spil. Dantoto hentede dengang hele 80-90 millioner hjem til hestesporten. Tabet af Dantoto fik Kulturministeriet til at støtte dansk travsport som kompensation for, at staten nu inkasserede alle indtægterne for hestespil. Og det er den støtte, som hestesporten nu står til at miste.
Læs også: Hestevæddeløb er udrydningstruet
– Derfor siger vi nu som sport, at dét vil vi have tilbage, for vi anser det som et aftalebrud, siger Henrik Friis.
Ifølge Henrik Friis er vejen til, at den økonomisk klemte hestesport kan få flere penge, at de får lov til selv at drive Dantoto igen.
– Vi har en stor tro på, at vi kan få lov til at overtage Dantoto, så vi kan booste forretningen og sikre dansk travsports overlevelse, siger Henrik Friis.
Travbanernes fremtid
Bliver de tre udvalgte travbaner nødt til at dreje nøglen om, så mindsker man interessen for sporten i de områder, lyder vurderingen fra Henrik Friis.
Der mangler en hest, som alle vil se. En hest, som folk har hørt meget om, og som de nu er nødt til at se med egne øjne, siger Morten Friis.
– Vi mangler en frontfigur som Tarok, der kan trække hele læsset, siger Morten Friis, der til dagligt træner adskillelige travheste i Skive.
Tarok var den berømte travhest, der tilbage i 70’erne var samtaleemne hjemme i de danske stuer. Og skal den almindelige danskers interesse for sporten for alvor blomstre, må dansk travsport have en ny Tarok, lyder vurderingen fra Morten Friis.
En af de heste, som Morten Friis anser for at kunne blive frontfigur, er hesten Winston Sisa. Hesten vandt sammen med træneren Jan Dahlgaard overlegent i sidste måneds løb for 4-årige hingste og vallakker i Billund.
Klik på de røde prikker og se hvor i landet Danmarks travbaner befinder sig: