Tyrkisk Ungdomsforening: De skal tale pænt om os

At have et sted hvor man kan mødes med ligesindede, er vigtigt for Tyrkisk Ungdomsforening. Foto: Hannah Stahr-Christensen

Foreningen Tyrkisk Ungdomsforening har efter flere måneders venten, fået positivt svar på deres ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening i Ballerup Kommune. Men retorikken i politikernes debat om foreningens berettigelse har ifølge formanden ikke været køn.

Formanden Yunus Kekec fulgte behandlingen af foreningens ansøgning ved at streame kommunalbestyrelsesmøderne. Et eksempel på noget af det, formanden oplevede politikerne sige, er her:

– På moskeens Facebook-side kan man bare gå ind og søge på præcis hvad det er de kalder børn- og unge ind til i Ballerup Kommune. Demokratiet vil i form af dens accept æde sig selv op, og blive en udstødt del af et religiøst anlæggende. Vi bliver med andre ord ædt op af vores egen godmodighed og naivitet, sagde Michael Jensen (DF) på mødet i kommunalbestyrelsen sidst i marts. 

Se også: Kommunalbestyrelsesmøde d. 27/3-23

Retorikken og den ensidige fokus på religion ærgrer foreningens formand.

– Ja, der bliver snakket om religion hvilket er oplagt når der er så mange muslimer i foreningen, men jeg accepterer på ingen måde at det begynder at blive påtalt som noget negativt og dårligt. Der er religionsfrihed i Danmark, siger Yunus Kekec, Formand for Tyrkisk Ungdomsforening.

Om Tyrkisk Ungdomsforening:
  • Tyrkisk Ungdomsforening søgte i november 2022 om at blive godkendt som frivillig folkeoplysende forening i Ballerup Kommune.
  • Foreningens formål er at give alle interesserede i Ballerup uanset alder, køn og nationalitet og færdigheder mulighede for at dyrke idræt og svømning i foreningens fællesskaber.
  • Alle der kan bakke op om Tyrkisk Ungdomsforenings formål kan blive medlem af foreningen.
  • Meget af foreningens arbejde handler om at øge de unges trivsel og få flere væk fra gademiljøet i Ballerup.

Yunus Kekec mener heller ikke, at man konkludere noget om Tyrkisk Ungdomsforenings aktiviteter baseret på at læse opslagene på foreningens Facebook-side.

Hvad med integrationen?

På mødet i marts med resten af kommunalbestyrelsen udtrykte også Allan Kristensen (C) bekymring omkring de aktiviteter foreningen ønskede finansieret gennem kommunen.

– Vi i Konservative mener, at det er en kæmpe fejl, at lave en, og lad mig være helt ærlig og sige det, en brun forening. Jeg er bange for, at man kommer til at lave en forening som, og lad os være helt ærlige, tager udgangspunkt i Erdogans Tyrkiet, sagde Allan Kristensen (K) på mødet.

Læs også: Alle børn er potentielt møgunger 

Og her knapt en måned efter mødet i kommunalbestyrelsen er Allan Kristensen stadigvæk skeptisk.

– Vi vil gerne have at integrationen lykkedes. De vælger os fra, og så laver de deres egne foreninger, og hvis de kun er dem, så lykkedes vi jo aldrig. Vi har masser af svømmeklubber, og fodboldforeninger, og ting og sager. Så jeg synes jo simpelthen bare, at denne her forening nu vælger os aktivt fra, for at være dem selv, ikke? Og det er det jeg angriber, siger Allan Kristensen (K).

Vil gerne have unge væk fra gaden

Men godkendelsen glæder dog formand Yunus Kekec, der nu håber, succes i foreningens arbejde med at få flere unge mennesker væk fra gaden og ind i et mere sundt og givende foreningsliv, med mulighed for at prøve kræfter med flere forskellige idrætsaktiviteter. 

Foreningen indsendte efter den stiftende generealforsamling i efteråret 2022, en ansøgning om at blive godkendt som frivillig folkeoplysende forening, bl.a. med henblik på at få mulighed for økonomisk støtte til foreningens idrætsaktiviteter.Ifølge formand for foreningen, Yunus Kekec, har behandlingstiden også været uforholdsmæssig lang som følge af de mange debatter om gennemsigtighed i foreningens aktiviteter.

Denne artikel er skrevet på baggrund af skriftlige interviews med Yunus Kekec og Allan Kristensen, som opfølgning på processen omkring godkendelse af Tyrkisk Ungdomsforening som frivillig folkeoplysende forening. Begge kilder og citater fra kommunalbestyrelsesmødet er fremfundet gennem research på internettet, hjemmesider.