Den russiske dopingskandale
– Et helt russisk U18-landshold blev trukket kort før starten af U18-VM i USA, hvor Danmark også deltager, fordi hele holdet, ifølge flere medier, var testet positiv for brug af det forbudte stof meldonium.
– Det formodede dopingsyndere er blevet erstattet af det russiske U17-spillere.
– Mange russere er taget for brug af stoffet, heriblandt tennisstjernen Maria Sharapova.
Kilde: Associated Press
Doping og ungdomsudøvere har hidtil været to ting, som folk ganske sjældent har kædet sammen, når snakken faldt på brug af ulovlige præstationsfremmende midler.
Det kan dog ændre sig i fremtiden, efter et helt russisk U18-landshold i ishockey for nylig blev taget i at have benyttet sig af meldonium, som blev gjort ulovligt af World Anti-Doping Agency, WADA, ved årsskiftet.
Herhjemme har WADA’s danske pendant, Anti Doping Danmark, været opmærksomme på ændringen og meddelt de forskellige samarbejdsforbund, at der var en ændring på vej vedrørende meldonium.
Et af de forbund er Danmark Ishockey Union, som har deres U18-landshold af sted til det pågældende VM.
Spillerne testes ofte
Ishockeyspillere testes oftere end mange andre udøvere, fordi de tilhører Anti Doping Danmarks gruppe af prioriterede forbund. Med ulovliggørelsen af meldonium har agenturet fået endnu et stof, som de skal være opmærksomme på.
Stoffet meldonium er blevet gjort ulovligt, fordi det øger atleternes udholdenhed, og det påvirker også hjernen, da det har en opkvikkende effekt. Derudover hjælper det på stofskiftet, så udøvere bliver bedre til at ophobe sine energikilder og dermed øge udholdenheden.
Læs også: Anti Doping Danmark vil ændre smileyordning
Selvom et helt russisk ungdomslandshold er blevet taget for brug af meldonium, viser Anti Doping Danmarks foreløbige tests fra 2016 ikke nogen tegn på, at stoffet misbruges herhjemme, siger Jakob Mørkeberg:
– Vi har ikke nogen indikationer på, at meldonium bliver misbrugt i dansk sport. Vi har nemlig ikke fundet meldonium i nogle af de prøver, vi har lavet på udøverne.
Det giver et billede af en sport, som ikke er ramt af doping, da der endnu ikke har været nogen positive tests inden for den seneste årrække, selvom spillerne testes ofte.
– Vi tester både på landsholdene og i den nationale liga, Metalligaen. Vi tester dermed også ofte ungdomslandsholdspillerne ude i klubberne, fordi de jo spiller i Metalligaen, siger Jakob Mørkeberg.
Målrettet samarbejde bag dopingfri sport
Hvert år reviderer WADA dopinglisten, og derefter er det Anti Doping Danmarks opgave at kommunikere ændringerne ud til de danske forbund. Agenturet oversætter WADA’s liste og laver et officielt dokument omkring, hvilke ændringer man skal være opmærksom på, siger Jakob Mørkeberg, videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark:
– Selve proceduren omkring nye stoffer på dopinglisten er sådan, at WADA kommer med nogle forslag til ændringer på listen i starten af året, og så kan vi komme med input. Engang i løbet af efteråret ligger WADA sig så fast på, hvilke ændringer der foretages.
Vi har ikke nogen indikationer på, at meldonium bliver misbrugt herhjemme. Vi har ikke fundet meldonium i nogle af de prøver, vi har lavet på danske udøvere.
Jakob Mørkeberg, videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark
Læs også: Union håber på VM-opblomstring for dansk ishockey
Derefter indkalder Anti Doping Danmark sine prioriterede forbund, deriblandt Dansk Ishockey Union, og fortæller om ændringer og uddeler nye pjecer omkring doping.
– Vi har en medarbejder, der ansat til at opdatere forbundenes dopingpolitik løbende. Det gælder både holdninger og handlinger, og det sker i samarbejde med forbundene, siger Jakob Mørkeberg.
Tidlig indsats mod doping
Dansk Ishockey Union samarbejder med Anti Doping Danmark for at vejlede deres unge udøvere så tidligt som muligt, så de undgår at træffe de forkerte valg, siger Ulrik Larsen, direktør i DIU:
– Spillerne kommer første gang ind i landsholdsregi som 8. klasseselever, og her ‘tester’ vi dem for at vise, hvilke faldgruber der er omkring lovlige præparater og doping.
Så snart spillerne kommer ind omkring de danske ungdomslandshold, bliver doping et emne, som samtlige spillere bliver informeret omkring:
– Vi skærper indsatsen, når de kommer på ungdomslandsholdene, hvor vi løbende informerer dem under landsholdssamlingerne, siger Ulrik Larsen.
Læs også: Herning producerer ishockey-talenter på samlebånd
Hvis spillerne når til det danske A-landshold, kan de ifølge Jakob Mørkeberg forvente øget fokus på dem.
Således udvælger Anti Doping Danmark et par spillere, som udover de uanmeldte dopingstests skal udfylde whereabouts omkring deres gøren og laden i løbet af året.
18-årig spiller: Det virker
En af de spillere, der har været igennem hele møllen, er William Boysen. Han er U20-landsholdsspiller fra Metalliga-klubben Rungsted Seier Capital, og han har været en del af de danske ungdomslandshold siden U16.
Han føler, at Dansk Ishockey Union og Anti Doping Danmarks samarbejde virker.
– DIU har altid været gode til at informere spillerne omkring ungdomslandsholdene, allerede fra U16-tiden, siger han.
Det skyldes ifølge den unge spiller, at forbundet sammen med Anti Doping Danmark har nogle forløb under ungdomslandsholdssamlingerne, hvor de informerer og vejleder spillerne.
Han beretter dog også, at spillerne i den nationale liga, Metalligaen, er på Anti Doping Danmarks radar og testes i form af blod- og urinprøver.
– Anti Doping Danmark har nok gennemsnitligt testet en tilfældig spiller fra vores hold en gang om måneden, og jeg har også selv oplevet at blive testet umiddelbart efter kamp, slutter William Boysen.