Trods stor vækst – “vi kan godt følge med”

Befolkningsvæksten i Egedal Kommune er især blandt de 0-5 årige, men kommunens institutioner kan godt følge med. (Foto: NetAvisen).

Befolkningstallet i Egedal Kommune er tiltagende, viser tal fra Danmarks Statistik . På fem år er der kommet 4,9% flere indbyggere i kommunen fra 43.627  i 2018. En fremskrivning viser, at stigningen vil fortsætte frem mod 2028. Mange af de nye borgere er børn, og en fremskrivning frem mod 2027 viser, at der vil ske en vækst på 17% i antallet af 0-5 årige i kommunen. Børn i den alder skal passes i daginstitutioner, så spørgsmålet er, om der er nok pladser? Jeanet Hjort, der er pladsanviser i Egedal Kommune, mener at man kan mærke den tiltagende befolkningsvækst, men det er ikke noget, der på nuværende tidspunkt er et problem.

– Der er jo blevet bygget utroligt meget i vores kommune. Der er blevet bygget en masse nye boliger. Mange af de nye tilflyttere har børn, og så kommer der mere efterspørgsel på institutionspladser og skoler. Indtil videre kan vi godt følge med. Det lykkes at finde pladser til de nye hver gang, siger hun og fortsætter.

– Vi tager stadig også i mod opskrivninger af børn, der er ikke er borgere i Egedal Kommune endnu. Det er sådan hos os, at maksimalt tre måneder efter, at man er skrevet op hos os, så får man en garantidato, det gælder også selvom man ikke er borger i kommunen på det givne tidspunkt, siger Jeanette Hjort.

Læs også: Konflikt om lokal daginstitution: Det er »en joker«, mener byrådsmedlem

Fremtidens løsninger

I Egedal Kommune har befolkningsvækstprognosen været en rettesnor for, hvordan man har tilrettelagt udviklingen og antallet af dagsinstitutionspladser. For at kunne følge med befolkningsvæksten har man blandt andet gjort en række forskellige tiltag. Viceborgmester i Egedal Kommune, Charlotte Haagendrup, der på nuværende tidspunkt er løsgænger, siger, der er blevet vedtaget beslutninger i byrådet for at kunne følge med befolkningsvæksten.

– Vi har tidligere i byrådet vedtaget at udvide en række af de eksisterende institutioner, hvilket har været med til at sikre, at vi har kunne følge med på befolkningsvæksten.

Ifølge Egedal Kommunes hjemmeside er der på nuværende tidspunkt 37 dagsinstitutioner i kommunen, hvor to af dem er private institutioner.

Dagsinstitutioner i Egedal Kommune

  • Smørum:10
  • Stenløse:13
  • Ganløse:4
  • Ølstykke:8
  • Private:2

Læs også: Børneområdet halter: Politikere og forældre er opsat på at finde en løsning

Sådan gjorde vi: En artikel om Holbæk Kommunes befolkningsvækst vækkede en interesse, hvorfor det blev besluttet at undersøge, hvorvidt der også var en signifikant vækst blandt en aldersgruppe i Egedal Kommune. Det viste sig så, at det var der, hvorefter der blev taget kontakt til en række implicerede parter for at få et indblik i sagen.