TV: 20 år og forfatter til fem ungdomsromaner: Sofie er i øjenhøjde med sine læsere

Af Sofie Gerdes & Signe Marie Frost 

På Egmont Kollegiet på Østerbro i København sidder 20-årige Sofie Riis Endahl og arbejder koncentreret ved sit tastatur. Til hverdag læser hun machine learning og datavidenskab på Københavns Universitet, men i øjeblikket er det ikke tal og formler, der fylder skærmen.

I stedet arbejder Sofie Riis Endahl på at få sendt sin sjette roman til udgivelse hos Byens Forlag. Fra Sofie var 17 til hun var 19 har forlaget udgivet fem af hendes ungdomsromaner. Debutromanen, Sindstequila, skrev hun kontrakt på allerede som 16-årig. Det kan umiddelbart lyde som mange timers hårdt arbejde, men for Sofie er forfatterkarrieren noget, hun nyder at dyrke i sin fritid.

– Når jeg selv tænker tilbage, kan det godt virke ret vildt, at jeg allerede har udgivet fem ungdomsromaner og er 20 år, men for mig har det hele tiden været hobbyen og det, at jeg brændte så meget for at skrive, der har båret det, fortæller hun.

Sofie Riis Endahls romaner følger fem gymnasieelever og kredser om gymnasielivet og om, hvordan det er at være ung i en tid, hvor de sociale medier udgør en stor del af de sociale fællesskaber.

– Mine bøger handler om gymnasielivet og meget om de sociale medier – både det positive og det negative. Hvordan de påvirker os og gør vores generation til en særlig generation, siger hun.

I øjenhøjde med målgruppen 

På Byens Forlag på Vesterbro i København har forlagets yngste forfatter sat sit præg. Hendes bøger pryder både forlagets udstillingsvindue og er stillet frem flere steder i forlagets bogcafé. Sofie Riis Endahls redaktør, Rolf Skov Madsen, er særligt glad for at have en ungdomsforfatter under vingerne, der forstår og kan tale direkte til målgruppen.

– Det, der gør Sofie til noget særligt fra vores perspektiv, er blandt andet hendes alder og det, at hun er i øjenhøjde med målgruppen, siger han.

Selvom de fleste kun kan drømme om at kunne kalde sig forfatter til fem bøger, mener Rolf Skov Madsen bestemt ikke, at vi har set det sidste til Sofie Riis Endahl.

– Nu har vi haft hende i fire år og vi har udgivet fem bøger, og jeg kan slet ikke forestille mig, at hun går i stå, siger han.

Og det lader heller ikke til, at Sofie Riis Endahl har planer om at sænke tempoet. Hun drømmer både om at få sine bøger oversat og filmatiseret, men er samtidig glad for, hvad hun allerede har opnået.

– Jeg synes nærmest, at jeg allerede har formået at opnå min drøm, for jeg får lov til at udgive lige præcis, hvad jeg gerne vil, der er folk, der har lyst til at læse det, jeg udgiver, og det er egentlig nok for mig.

– Jeg er bare glad for, at jeg får fortalt de historier, jeg gerne vil fortælle, afslutter hun med et smil.

Sådan gjorde vi: Vi faldt over en artikel af DR3 og kontaktede Sofie Riis Endahl på Facebook. Vi fik lov at lave et interview med Sofie hjemme på hendes kollegieværelse. Kontakten til redaktør Rolf Skov Madsen opstod igennem Sofie. Indslaget er filmet, klippet og redigeret af Sofie Gerdes og Signe Marie Frost.