TV: Alternativ behandling skal benyttes som supplement

Af Anna-Sophie Christensen, Henriette Bork Fynbo og Kamilla Busk Juel Kristoffersen

Krystalhealing, akupunktur og kranio-sakral terapi er alle ord, der i højere grad er blevet end del af danskernes ordforråd de seneste år. Betegnelserne dækker alle over alternative behandlinger, der i stigende grad er blevet mere populære at benytte.

I følge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed har 54,8 pct. af danskerne på et tidspunkt i deres liv prøvet at være i alternativ behandling.

Læs også: Sclerosepatienter tier om alternativ behandling

En af dem er førtidspensionisten Pia Busk Kristoffersen, som efter flere år med alternativ behandling har fået sin livsglæde tilbage. I 2008 opsøgte hun den alternative behandler og selvudnævnte heks Mariakaisa Bruun. En beslutning som kom til at få stor betydning for Pia Busk Kristoffersen:

– Jeg har kunne trappe ud af min smertestillende medicin. Jeg tager faktisk næsten ikke noget smertestillende medicin mere. Jeg har fået meget mere glæde ind i livet, siger Pia Busk Kristoffersen.

Jeg synes, at det kan komplimentere det konventionelle behandlingssystems tillbud og muligvis dække nogle huller.
Søs Wollesen, Læge og alternativ behandler

En bilulykke for 18 år siden resulterede i diskusprolapser, piskesmæld og fibromyalgi. Det betød, at hendes dagligdag bestod af stærke smerter. Efter et længere behandlingsforløb følte hun ikke, at sundhedssystemet længere kunne hjælpe hende.

Faktaboks

De danske myndigheder bruger begrebet ”alternativ behandling” som:

  • Behandlingsformer udført af behandlere, der ikke er autoriserede sundhedspersoner.
  • Behandling udført af autoriserede sundhedspersoner, men som er baseret på metoder, der hovedsagligt bruges uden for sundhedsvæsenet.
  • Behandlingen skal kunne udføres af personer uden sundhedsfaglig autorisation

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerheds Råd

– Sundhedssystemet kunne dengang ikke tilbyde mig ret meget. Jeg kunne få nogle smertestillende piller, fysioterapi og psykologhjælp. Det var kun de muligheder, de havde, siger Pia Busk Kristoffersen.

Det er ikke enten eller

Netop de manglende tilbud i sundhedssystemet er en af de typiske grunde til, at mange tyer til alternativ behandling. Man skal dog være påpasselig med at udelukke sundhedssystemet helt, hvis man spørger læge og alternativ behandler Søs Wollesen.

– Jeg har indtil flere gange mødt nogle, som er kommet sent ind i det konventionelle system, eller ikke har haft sundhedssystemet som komplementær behandling. Og så kommer de først tilbage, der hvor man tænker: Det er ret sent, og måske også for sent, siger Søs Wollesen.

Læs også: Professor: Zoneterapi er fup og fidus

Dog mener Søs Wollesen stadig, at alternativ behandling kan være en oplagt mulighed for mange mennesker.

– Jeg synes, at det kan komplimentere det konventionelle behandlingssystems tillbud og muligvis dække nogle huller, siger Søs Wollesen

Alternativ behandling kan gavne 

Alternativ behandler Mariakaisa Bruun er enig i, at den alternative behandling skal fungere som et supplement til sundhedssystemet. Hun oplever, at flere af hendes klienter har fået gavn af den alternative behandling.

– Jeg ser ofte, at de kommer igen og igen. Mit højeste mål med behandlingerne er at gøre klienterne fri af mig, og at de bliver så gode, at de kan køre selv, siger Mariakaisa Bruun.