Nu kan man løbe sig røgfri

I Vordingborg har man haft stor succes med motion under rygestop. Foto: Morguefile
I Vordingborg har man haft stor succes med motion under rygestop.
Foto: Morguefile

Der er større chance for at stoppe med at ryge, hvis du skifter lighteren ud med løbesko. 60 procent er nemlig stadig røgfri seks måneder efter at have deltaget i rygestopkurset  ”Rygestop og fitness” i Vordingborg Kommune i 2012. Det er næsten tre gange så mange i forhold til traditionelle rygestopkurser i kommunen.

– Borgerne fortæller, at motion hjælper dem til at tackle deres rygestop bedre. De føler ikke, de har lige så meget trang til cigaretterne, siger Karen Hemmingsen, rygestopinstruktør, og projektkoordinator i afdeling for sundhed i Vordingborg Kommune.

De helbredsmæssige følger af rygning er en meget stor belastning for kommunerne, og er fx årsag til 2,8 millioner fraværsdage fra arbejde og 5.000 tilfælde af førtidspension hvert år.
Sundhedsstyrelsens rapport ”Behandling af tobaksafhængighed – anbefalinger til en styrket klinisk praksis” fra 2011

Karen Hemmingsen forklarer, at motion frigiver glædestoffer i hjernen, og fysisk aktivitet kan mildne abstinenserne fra den manglende nikotin.

Københavns Kommune oser af optimisme
I Københavns Kommune har man fundet resultaterne inspirerende, og den syvende oktober i år startede pilotprojektet med det første ”Fit og Kvit”-hold på Østerbro.

– Lige nu er der 13 deltagere på Østerbro. Vi havde faktisk kun 12 pladser, men det er kun positivt, at vi er overbookede, fortæller Mette Grønfeldt, sundhedskonsulent i  Københavns Kommune.

”Fit og Kvit” i Københavns Kommune

  • ”Fit og Kvit” er et nyt pilotprojekt i Københavns Kommune.
  • Der er 12 pladser på holdene
  • Der trænes en gang om ugen, efterfulgt af rådgivning om rygestop.
  • Alle i Københavns Kommune kan deltage.
  • Kurset er gratis.

Københavns Kommune forventer også, at rygestopraterne bliver højere på ”Fit og Kvit” end på de traditionelle rygestopkurser, ligesom man har oplevet i Vordingborg Kommune.

Læs også: Så skadelige er dine e-cigaretter

– Vi går i gang på Amager om to uger, og der har vi lige nu 4 tilmeldte. Men det plejer at gå stærkt den sidste uge, så vi regner med at få holdet fyldt op, siger Mette Grønfeldt.

Udover Østerbro og Amager bliver der også sidst i oktober tilbudt et kursus i Vanløse.

Skod den dårlige vane i fælleskab
Fælleskab og god gruppedynamik er, ifølge Karen Hemmingsen, en del af opskriften på et succesfuldt rygestopkursus, der involverer motion.

– Du kan være noget så dygtig til at fortælle om rygestop, men hvis der ikke er et godt fællesskab, så man også kan bruge hinanden bagefter, så tror jeg, at man ville kunne se det på resultaterne, forklarer rygestopinstruktøren i Vordingborg Kommune.

Læs også: Stoplinien.dk – Fysisk aktivitet efter rygestop

Tilbagemeldingerne fra vordingborgenserne lyder på, at det også er den uformelle del af kurset, hvor man kan støtte og bruge hinanden, som får dem til at lægge cigaretterne fra sig.

– Det er også vigtigt med kaffepauser imellem rådgivningen, så kursisterne kan dele deres erfaringer, forklarer Karen Hemmingsen.

Rygning koster kommunerne millioner
En kommune med 30.000 borgere vil årligt have omkostninger, som er forårsaget af rygning, på næsten 14 millioner kroner. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens rapport ”Behandling af tobaksafhængighed – anbefalinger til en styrket klinisk praksis” fra 2011, som blandt andet har til formål at styrke kommunernes indsats for at hjælpe borgere, som vil kvitte tobakken.

Ifølge Københavns Kommunes hjemmeside, er der 570.171 borgere i kommunen. Hvis man omregner tallene fra rapporten, betyder det en årlig omkostning i kommunen på næsten 266 millioner kroner forårsaget af rygning.

Læs også: Web TV: Rygning er upopulært

– De helbredsmæssige følger af rygning er en meget stor belastning for kommunerne, og er fx årsag til 2,8 millioner fraværsdage fra arbejde og 5.000 tilfælde af førtidspension hvert år, skriver Sundhedsstyrelsen i rapporten.
Et effektivt rygestopkursus hjælper altså ikke kun den enkelte kommune, men også økonomien på landsplan.

Her kan du komme til rygestopkurset “Fit og Kvit”: