TV: Derfor skal de mandlige sygeplejersker på banen

Af Caroline Gøtze Foldberg og Mie Hansen

Som patient på danske hospitaler vil man oftere møde Signe eller Lone fremfor Søren eller Michael. Årsagen er, at kun 8 procent, hvilket svarer til 238 ud af 2.805 sygeplejerskestuderende. ved professionshøjskolen Metropol er mænd. På landsplan er der kun 5 procent. Og det er ikke tilfældigt. Mange unge mænd, som ønsker at uddanne sig inden for plejefagene, møder fordomme i deres valg af uddannelse:

– Når vi interviewer unge om, hvorvidt de har lyst til at være sygeplejersker, er der en del, der fortæller om, at de møder modstand fra deres forældre eller omgangskreds, siger kønsforsker Steen Baagøe Nielsen fra Roskilde Universitet.

Læs også: Kommunerne udnytter unge sygeplejerskers arbejdskraft 

På arbejdspladserne ærgrer det også de mange kvindelige kolleger, at der er ikke er flere mænd i personalegrupperne. Mænd og kvinder bidrager nemlig med forskellige spidskompetencer og komplimenterer derfor hinanden i patientbehandlingen.

På plejeboligcenter Fælledgården i København oplever sygeplejerske Kari Risgaard Nielsen, at de mandlige sygeplejerske kan noget helt særligt:

– Det kan nogle gange være en fordel at sende en ung mand ind til de ældre damer, som ellers kan være lidt spidse. Så smelter de helt og bliver meget mere medgørlige, siger hun grinende.

Se videoen og tag med en mandlig sygeplejerskestuderende på arbejde.