Racerbiler er de nye hospitalsklovne

Syge børn får muligheden for en tur i racerbil  foto: Motorsport for life
Syge børn får muligheden for en tur i racerbil
foto: Motorsport for life

Syge børn skal have muligheden for at skifte hospitalssengen ud med en racerbil. I hvert fald for en dag. Det mener folkene bag initiativet Motorsport for Life. Det seneste år har de besøgt børneafdelinger landet over og givet syge børn mulighed for at se og opleve suset fra de hurtige biler.

Formålet med projektet er at give syge børn en oplevelse for livet.

– Vi har den holdning, at alle børn, uanset hvilken diagnose de har, har ret til at have det sjovt. Det lyder måske lidt klicheagtigt, men det er det overhovedet ikke, når man kommer ud til børn på hospitaler, og man ser den hverdag, børnene har, fortæller Dan Crohn, der er leder af projektet.

Vi har sågar haft gokarts og motorcykler med helt oppe på stuerne til de børn, der ikke har mulighed for at komme med udenfor. Så vi går meget langt for at glæde børnene 
Dan Crohn, leder af Motorsport for life

Gokarts på hospitalsstuen

Når frivillige fra Motorsport for life besøger børneafdelinger, medbringer de racerbiler, som de syge børn for mulighed for at se, røre og køre i. Hver gang tilpasses arrangementet børnene og de fysiske rammer.

– Vi er til for børnene og for hospitalerne, og vi har sågar haft gokarts og motorcykler med helt oppe på stuerne til de børn, der ikke har mulighed for at komme med udenfor. Så vi går meget langt for at glæde børnene, siger Dan Crohn.

Projektet bygger på frivillige kræfter. En af de frivillige er den 25-årige Kenni Sander Rasmussen fra Århus, der sammen med sin Lotus 7 har været med lige fra begyndelsen.

– Der er så mange organisationer, der prøver at skrabe penge sammen til forskning, og det er jo også sindssygt vigtigt, men her går vi ud og giver børnene en kæmpe oplevelse. Vi får dem til at tænke på noget helt andet, fortæller han.

Overlæge: Racerbiler kan gøre mange ting lettere

Initiativet er en stor succes. Det mener Lars G. Hansen, der er ledende overlæge på Børneafdelingen ved Hospitalsenhed Midt. Han mener, at det er godt for en børneafdeling med nogle afbræk i hverdagen.

Fakta om Motorsport for life

  • Motorsport for life blev startet af sportskommentator Aslak Vind
  • Projektet har i 2013 besøgt børneafdelinger i Odense, Viborg, Aalborg og Skejby
  • De planlægger at afholde mellem 20 og 30 arrangementer i 2013
  • Udover hospitalsbesøg inviterer projektet børn og forældre til motorsportsarrangementer i Danmark
  • I år blev to drenge, der har overvundet kræft, inviteret til Le Mans for at besøge Jan Magnussen og Tom Christensen
  • Der arbejdes på at udvikle en bus, der skal indeholde en racerbilsimulator, som kan køres ud til hospitaler

– Det er faktisk meget godt for en børneafdeling at gøre andre ting end bare at se på børn, prikke i dem, og lave diverse undersøgelser, fordi børn får en anden tilknytning til en børneafdeling, når der også sker noget andet en gang imellem, siger han.

Han forklarer, at initiativet først og fremmest er godt, fordi det giver børn og forældre et mere positivt billede af afdelingen, så de ikke bare forbinder den med noget surt og sygt.

– Der mange ting, der går lidt lettere bagefter, fordi humøret højnes lidt. Så bliver det også lettere at se børnene, når de har nogle problemer, der skal tages hånd om.

Motorsport for life har i dets første leveår været så stor en succes, at de frivillige har besluttet at udvide antallet af besøg næste år. Projektet har allerede nu stående invitationer fra flere børneafdelinger.