Af Emmily Steen Thomsen & Marie Helene Bramsen
Påsken banker på døren. Det er blevet tid til gækkebreve, påskebryg og selvfølgelig utallige påskefrokoster. Og her kommer æggene på bordet. Det er dog ikke helt ligegyldigt hvilke æg, du serverer.
– Det er pest eller kolera. De økologiske høns får økologisk foder. Men de går i store flokke, hvor de har en tendens til at lave ulykker. De hakker hinanden, kannibaliserer og får infektioner. Omvendt går burhønsene i en naturlig flokstørrelse, men med meget lidt plads, forklarer forsker i bioetik ved Københavns Universitet og tidligere formand i Det Dyreetiskeråd, Peter Sandøe.
Folk der køber økologiske æg går og pudser deres glorier, men hønerne og landmændene får det ikke bedre af den grund.
Peter Sandøe, professor i bioetik ved Københavns Universitet
Buræg har de seneste par år haft et blakket ry. De indespærrede høns lever på et areal, der svarer til et A4-ark plus et postkort. Det har fået mange forbrugere og dyreelskere til at råbe op. Særligt de økologiske æg er her blevet fremhævet som et mere etisk alternativ. Peter Sandøe mener dog, at mange misforstår dyrevelfærd.
– Folk der køber økologiske æg går og pudser deres glorier, men hønerne og landmændene får det ikke bedre af den grund. Det triste er, at buræg har den laveste dødelighed. Her dør kun 3,2% før produktion, korrigerer Peter Sandøe
Han peger på undersøgelser, der viser, at burhøner har det bedre end fritgående høner. Burhøner lever i flokke på færre høns, hvilket er mere naturligt.
Økologi er i høj kurs
Vælg økologiske æg, sådan lyder den stjerneklare opfordring fra Dyrenes Beskyttelse. Et råd, som stadig flere og flere danskere tager til sig
– Jeg køber helt klart økologiske æg. På grund af dyrevelfærd og måden de er opdrættet på. Det er vigtigt for os derhjemme, at hønerne har haft det godt. Både med foder og dyrevelfærd. Også har vi det fint med, at vi giver lidt ekstra for det, siger Rema 1000 kunden, Brian Bedsted.
Peter Sandøe køber også økologiske æg til sit påskebord. Han vil gerne støtte den positive udvikling mod bedre forhold for hønerne, som økologiske landmænd nu arbejder hen imod.
Læs også: TV: økologiske svin som landbrugets redning
Slut med buræg i Danmark
I Danmark sælger de fleste butikker fire slags æg: skrabeæg, frilandsæg, buræg og økologiske æg. Ifølge Fødevarestyrelsens seneste optælling er buræg stadigvæk de mest solgte, men tallet er faldende. Det skyldes, at de fleste danske supermarkeder sortlister buræg.
Irma og Kvickly har for længst droppet buræggene. Føtex, Bilka og Netto stopper salget i år, og senest ved udgangen af 2020 vil resten af butikkerne have udfaset buræggene.
– Når butikkerne fjerner buræggene fra hylderne, løser det ikke problemerne. Branchen står fortsat foran en stor opgave med at forbedre hønernes vilkår, pointerer Peter Sandøe.