Økologiboom giver skadedyrsbekæmpere kronede dage

Boom i salget af økologi giver skadedyrsbekæmpere kronede dage. Foto: Morten Madsen, NetAvisen.
Boom i salget af økologi giver skadedyrsbekæmpere kronede dage. Foto: Morten Madsen, NetAvisen.

Majlinda Urban Kuci og Morten Madsen

Danskerne er begejstrede for økologi, der bringer en masse godt med sig. Men en række økologiske produkter har også den slagside, at de i stigende grad bringer møl ind i de danske hjem.

Således slår de markante stigninger i salget af økologi de seneste år igennem i skadedyrsbekæmpernes besøgsstatistikker. Hos Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer oplever man en stejl stigning i opgaver, hvor skadedyrsbekæmpere må rykke ud for at få bugt med de små kryb i danskernes køkkenskabe. På bare de sidste tre år er antallet af sådanne besøg steget fra 20 til 40 procent, lyder det fra Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

Hvis der er kommet møl i en dyr pose mel, så kommer jeg den dog lige en tur i fryseren før brug.
Tobias Rieck, der er familiefar og tilhænger af økologi

Stigningen i opgaver hos skadedyrsbekæmperne følges med udviklingen i salget af økologiske føde- og drikkevarer. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var salget af økologiske føde- og drikkevarer i 2015 steget med 12 procent i forhold til året før og udgør nu syv milliarder af det samlede føde- og drikkevarersalg i de danske supermarkeder og varehuse.

Læs også: Vi drikker os fulde i økologi

Hos Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer kæder formand Claus Schultz netop stigningen i antallet af besøg hos danskerne sammen med de seneste års stigning i salget af økologiske fødevarer og import af specialvarer. De har givet skadedyrene lettere adgang til de danske husholdninger.

– Jo flere forskellige former for frø, mel, tørrede frugter og gryn, du har, jo større risiko er der selvfølgelig også for, at du får skadedyr inden for døren, forklarer Claus Schultz.

Det er især tofarvede frømøl, der bl.a. trives i miljøer med mel, gryn og tørret frugt, som danskerne bakser med. Claus er overbevist om, at stigningen i økologiske varer har noget med mølangrebne at gøre.

– Dyrene lever bedre i de økologiske produkter, da de ikke er sprøjtet eller behandlet. Vi har meget mere at lave nu, end for et par år siden. Både stigningen i økologiske varer og mangfoldigheden, i den mad vi spiser, påvirker antallet af møl, siger Claus Schultz.

Ikke alle mener, møl er skadedyr

Det er ikke alle økologispisende forbrugere, der ringer efter skadedyrsbekæmperne, når der er kryb og kravl i skuffen. Tobias Rieck, der er familiefar og stor tilhænger af økologi, kan ikke se de store problemer i at bruge insekter i maden, når nu der er mangel på mad i verden.

– Man hørte først om NoMa, der brugte myre, der smagte af citroner. Det er da meget sjovt. Men mere alvorligt er der meget snak om at bruge de her proteinkilder, når nu der ikke er så meget mad til at brødføde verden mere, lyder det fra Tobias Rieck.

Tobias’ overvejelser går godt i spænd med en rapport fra FN’s Fødevare og Landbrugsorganisation, der siger, at insekter kan være med til at nedbringe hungersnød og samtidig være et godt alternativ til kvæg- og svineproduktion i forhold til udledningen af drivhusgasser.

Over to milliarder af verdens befolkning supplerer allerede dagligt kosten med insekter. Et af de steder, hvor man gør det, er Afrika, som Tobias har besøgt for nogle år siden. Rejsen til de varmere og mere simple himmelstrøg har også været med til at sætte tingende lidt mere i perspektiv for Tobias.

– Jeg var i Afrika for nogle år siden, hvor vi ofte fik serveret noget brød med myrer i. Der måtte man jo bare spise det, fordi der ikke var så meget, man kunne gøre ved det, siger Tobias Rieck.

Gode råd til økologiforbrugerne

Det kan være svært at se, om der er møl i en vare, når man køber den. Men når først man har fået varerne hjem, har Claus et godt råd til de økologiglade danskere.

– Et hamrende godt råd er at fylde det i lufttætte beholdere. I papir og plastposer har larverne mulighed for at gnave sig ud og gå i andre madvare, fortæller Claus Schultz

Hos den økologibegejstrede Tobias betyder det ikke det store, at der er insekter i maden, så længe det ikke er noget farligt. Han tager dog sine forholdsregler.

– Hvis der er kommet møl i en dyr pose mel, så kommer jeg den dog lige en tur i fryseren før brug, siger Tobias Rieck.