TV: Ny affaldsordning i Roskilde deler vandene

Af Clara Marie Mosegaard, Luna Uhrskov Jacobsen & Tim Tørnqvist Jensen

I dag sorterer alle borgere i Roskilde Kommune mellem tre og otte forskellige slags affald, men fra 1. maj skal borgerne sortere efter 10 forskellige affaldskategorier.

Den nye affaldsordning blev besluttet af Folketinget i 2020, men træder først i kraft i Roskilde Kommune fra 1. maj i år. Blandt kommunens borgere er holdningerne til den nye ordning delte. 

– Som udgangspunkt synes jeg, den er okay. Det er jo en anden måde at gøre det på, og det må vi tilvænne os til, siger Tonny Larsen, der bor i Roskilde, da vi møder ham på gågaden i Roskilde.

Selvom nogle Roskilde-borgere måske er glade for de miljømæssige hensyn i den nye affaldsordning og dens større fokus på genanvendelse, er det ikke alle, der synes, at den nye ordning er en god ting.

– Jeg synes, det lyder besværligt, at man skal sortere mere nu, siger Bertram Bruun Andersen, som også bor i Roskilde.

Har modtaget over 1.500 klager 

For nogle borgere betyder den nye affaldsordning, at de miljømæssige fordele bliver overskygget af det besværlige ved at skulle forholde sig til så mange forskellige affaldskategorier. 

– Jeg synes i forvejen, at der er rigtig meget, man skal sortere, og det er ikke lige altid, at man får gjort det. Så er man lidt træt, og så magter man ikke at skulle sortere i fem forskellige ting, og nu skal vi så sortere i 10 forskellige ting, siger Asta Boysen Bendixen, som går i folkeskole i Roskilde.

Roskilde Kommune har orienteret borgerne om den nye affaldsordning via digital post. Siden januar har kommunen modtaget over 1.500 borgerklager.

– Der er lagt en stor kommunikationsstrategi, hvordan vi kan gøre det så nemt som muligt for borgerne både at stille deres spørgsmål, men også komme, hvis de har klager og tager dem selvfølgelig seriøst: Er det os, der ikke har forklaret det ordentligt, eller er der nogen ting, vi skal ud at justere på, siger Chili Preisler-Andersen (A), der er næstformand i Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune.

Må vænne sig til det

Selvom Roskilde Kommune tager borgerklagerne alvorligt, understreger Chili Preisler-Andersen samtidig, at kommunen ikke kan ændre særlig meget på den nye affaldsordning, fordi den er besluttet af Folketinget.

– Så det er jo mere, hvordan vi lokalt får kommunikeret det ud til borgerne, hvordan det kommer til at fungere, men hele præmissen og rammerne er egentlig besluttet, siger Chili Preisler-Andersen (A).

Nogle af Roskilde-borgerne giver dog også udtryk for, at de er klar til at vænne sig til den nye ordning med de 10 affaldskategorier.

– Vi er nødt til at gøre noget for klimaet, og den er jo ikke meget længere, lyder det fra Roskilde-borger Tonny Larsen.