TV: Ny pyro til stadion

Af Jonas Blume Vollandt & Jesper Albinus Jørgensen

En ny slags fyrværkeri kan muligvis være på vej ind på de danske stadions. Det er pyroteknikeren Tommy Cordsen, der står bag opfindelsen Tifontaine.

– Tifontaine brænder kun ved 220-250 grader. Den ulovlige fyrværkeri man i dag anvender på stadions brænder i stedet ved 1200-1500 grader, siger han.

Læs også: Talent: »Jeg har fået en fantastisk fodboldmæssig uddannelse«

Produktet er CE-godkendt efter den tyske BAM standard, der er anerkendt som den højeste standard på markedet. Derudover er Tifontaine i kategori med stjernekastere, og kan derfor købes og bruges lovligt.

Udover at brænde ved en lavere temperatur end den ulovlige pyro, så har Tommys Cordsens produkt også andre fordele.

– Fordelen ved min pyro er også, at den nemt kan slukkes med en flaske vand og derudover afgiver den også langt mindre røg end den traditonelle pyro, siger han.

Brøndby har betydet meget

Han startede udviklingen af fyrværkeriet en sen vinternat for snart fire år siden. Her sad Tommy Cordsen, der er uddannet pyrotekniker, og spekulerede over, hvordan man kunne udvikle fyrværkeri, der både brænder ved en lavere temperatur, har et klart lys og afgiver et minimum af røg. Kort tid efter var den første prototype klar. Efter at have fået kontakt til DFF (Danske Fodbold Fanklubber), satte de ham i forbindelse med Brøndby IF.

– Brøndby har hjulpet mig utroligt meget, og jeg var ikke kommet så langt uden dem, forklarer han.

Også Brøndbys officielle fanklub udtrykker stor begejstring for produktet. Det fortæller næstformand i Brøndby Support, Sarah Agerklindt.

Læs også: TV: Brøndby-talenter vil til tops

– Vi i fanklubben er bestemt begejstret for projektet, og vi har været med helt fra start af. Det at være med til at udvikle et produkt, som er lovligt, og som forhåbentlig snart kan anvendes på stadion, det er fantastisk , siger hun.

Fremvisning blev aflyst

Sidste år blev der arrangeret en fremvisning af produktet på Brøndby Stadion, men på grund af problemer med en godkendelse fra Divisionsforeningen, blev det aflyst i sidste øjeblik. Men hos Divisionsforeningen er man klar til at kigge på, at det nye fyrværkeri kan tages i brug. Dog vil man i opstartsfasen gerne have, at det lokale beredskab er med ind over. Det forklarer direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

– I en opstartsfase med et sådan nyt produkt, vil vi gerne have at beredskabschefen i den lokale kommune er med ind over. Så hvis beredskabschefen siger god for, at produktet kan anvendes, så følger det jo den gældende lovgivning på området, forklarer han og fortsætter

–  Derudover er det selvfølgelig også vigtigt at produktet heller ikke forstyrrer kampafviklingen, siger han.

Tommy Cordsen håber, at Brøndby og deres fans snart kan bruge fyrværkeriet, men understreger samtidig, at der selvfølgelig skal være styr på både sikkerhed og regler.

– Det bedste er, at alt bliver lagt åbent og ærligt frem, og at alt bliver belyst på en ordentlig måde, således at det sikkerhedsmæssige er fuldstændig i orden.

Sådan gjorde vi: Der er en del historier, som har dækket dette nye fyrværkeri fra Brøndbys side, derfor mente vi, at det også kunne være interessant og dække historien fra opfinderens side. Og en redaktionel relation til Tommy, idet han bor i samme ejendom som en af skribenterne, gjorde, at vi kunne få unikke optagelser af produktet. Optagelsen af Tommy er foregået hos ham, mens interviewene, som anvendes, er sket over telefon.