Tirsdag blev en 46-årige hjemløs mand idømt tre måneders fængsel. Det var dommen, efter at manden ikke havde betalt en eneste af de 928 bøder, han havde fået af DSB. Og tilfældet med den 46-årige mand står langt fra alene.
Hos De Hjemløses Landsorganisation nikker man genkendende til problematikken, forklarer formand Steen Rosenquist.
-Vi kender mange, der har bøder til DSB på mange hundrede tusinde, og de bliver ikke betalt. De har ikke noget valg, for med den kontanthjælp de modtager har de slet ikke råd til at transportere sig frem og tilbage.
Hos DSB ligger man ikke inde med specifikke tal for hjemløse personer. Men DSB oplyser, at der er tale om en generel udfordring med at få indkrævet bøder blandt hjemløse.
Læs også: Mangel på frivillige tvinger hjemløse ud i nattekulden
Bøder afholder ikke hjemløse
Selvom de hjemløse benytter sig af S-toge uden at have gyldig billet, er det ikke uden konsekvenser. Gælden, som de hjemløse opbygger, forfølger dem nemlig, til den er betalt. Og det er et stort problem for de personer, der måtte være så heldige at opnå en situation til det bedre, forklarer formand for hjemløses landsorganisation.
– Det er et rigtig stort problem, når folk får lejlighed og samtidig har en kæmpe gæld hos DSB. For eftersom at det er en gæld til det offentlige, skal de hjemløse betale dem. Men de når nok at dø, inden de får betalt en krone af på gælden, siger han.
Selvom de hjemløse har bøder til DSB på op imod flere hundrede tusinde, er det altså ikke noget, der afholder de hjemløse fra at benytte toget, fortæller Steen Rosenquist.
– De hjemløse skal jo bevæge sig rundt til de tilbud, der er, hvor de kan spise gratis, få et bad og skifte tøj og generelt få hjælp og støtte. Og så tager de altså toget uden at købe billet først, siger han.
Læs også: 600 hjemløse sover hver nat på gaden
Tidligere forsøg med særordning
Fra politisk hold har man tidligere forsøgt sig med en særordning til de hjemløse. Den tidligere SR-regering lavede i efteråret 2011 en forsøgsordning, hvor hjemløse for 50 kroner kunne købe ubegrænset adgang til at rejse med DSB i zone 1 og 2. Forsøgsordningen blev dog ikke forlænget, da de hjemløse hovedsageligt rejste uden for zone 1 og 2. Det lykkedes derfor ikke at finde en løsning, der var dækkende, oplyser DSB.
En lignende og bedre tilpasset ordning er ikke på tegnebrættet hos regeringen, selvom socialordfører Jan E. Jørgensen (V) ikke vil afvise ideen.
– Jeg vil ikke afvise, at det kunne være en god ide, men udgangspunktet er, at man skal betale for at køre i tog. Jeg er med på, at der er nogen, der har særlige udfordringer, så på den måde mener jeg, at sådan et forsøg lyder sympatisk, men det er ikke noget, vi har aktuelle planer om, siger han.
Skattekroner er ikke nødvendigvis løsningen
Han påpeger samtidig, at det ikke nødvendigvis bør være en opgave for staten.
– Det her problem er ikke nødvendigvis et, vi behøver at løse med skattekroner. Man kan også skele til udlandet, hvor private hjælpeorganisationer og kirker laver folkekøkkener og uddeler mad. På samme måde ville det være en god ide, hvis nogen besluttede sig for at uddele togbilletter til værdigt trængende, siger Jan E. Jørgensen.