Vi lufter mindre ud når frosten sætter ind, vinden tuder og mørket sænker sig over det danske land. Den friske vinterluft er nemlig ikke en velkommen gæst inden for i stuerne, og det medfører et dårligere indeklima. Men den mangelfulde ventilation i vintermånederne kan føre til allergi, utilpashed og den velkendte vintertræthed, lyder det fra eksperter.
Forurenet indeklima
Begrænset ventilation i vintermånederne kan betyde højere luftforurening inden døre. Både mennesker, møbler, inventar og huse afgiver nemlig forurening, og uden ordentlig udluftning og luftcirkulation, får man ikke fortyndet den forurenede luft tilstrækkeligt, og det kan man blive syg af.
»Det er egentligt ikke et spørgsmål om at vi har brug for frisk luft, det er mere et spørgsmål om, at man skal have fjernet de forureninger der er, så det ikke går ud over helbredet,«
forklarer Per Heiselberg, ekspert i ventilation ved Aalborg Universitet.
Særligt hyppige forureningskilder for vintertiden vil desuden ofte være kogning og stegning af mad, rygning og de mange stearinlys der obligatorisk hører med til vinterhyggen i mange hjem.
Læs også:
Dårligt indeklima påvirker helbredet
Dårligt indeklima kan føre til en række helbredsmæssige gener, blandt andet kløende, tørre og irriterede øjne, hovedpine, sløvhed og træthed samt problemer med nakke og skuldre ved træk, fremgår det af Videncenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside.
Det dårlige indeklima kan også være medvirkende til vintertristheden, som hvert år indfinder sig hos mange danskere.
»Det er helt klart, at det har stor betydning for energi og humør, at vi opholder os mere indendørs i et dårligere indeklima om vinteren,« siger Tine Frellesen, forfatter af selvhjælps bogen ”Sommer hele året”.
Når man er træt og trist vil man nemlig ofte søge indendørs, men det er ikke nødvendigvis en god idé, hvis man glemmer udluftningen.
»Frisk luft og noget så banalt som at lufte ud om vinteren, hvor vi har vinduerne lukket meget, er enormt vigtigt for at holde ens energiniveau og velvære oppe,« mener Tine Frellesen.
Jesper Bælum, overlæge ved Arbejds- og Miljømedicin, Syddansk Universitet påpeger dog også, at et dårligt indeklima også kan føre til mere alvorlige og kroniske sygdomme.
»Det hyppigste problem ved mindre ventilation, er en opblomstring af husstøvmider, som kan give en af de mest hyppige former for allergi, husstøvmideallergi eller husstøvmideastma,« forklarer Jesper Bælum.
Miljøstyrelsens anbefaler, at man lufter ud mindst to gange fem minutter dagligt.
Læs også: