Grafik: Se hvorfor overvægt er livsfarligt

Danskerne er federe end de tror. Det kan føre til livsfarlige sygdomme.  Foto: Readers Choice
Danskerne er federe end de tror. Det kan føre til alvorlige konsekvenser og livsstilssygdomme.
Foto: Readers Choice

Flere og flere danskere lider af overvægt, men det lader ikke til at bekymre dem. Det viser en undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Opinium på vegne af European Association for the Study of Obesity, som er en forening bestående af 31 europæiske lande. Foreningen ønsker at sætte fokus på fedme og nedsætte det i Europa.

Undersøgelsen er baseret på syv lande og tager i Danmark udgangspunkt i over 2000 voksne danskere. Den viser, at hele 46 procent ikke tror, at overvægt er lige så farligt som rygning.

Forsker i fedme ved Københavns Universitet Signe Schjelde ser problemet som bekymrende og vurderer, at overvægt kan forkorte livet alt afhængigt af, hvor overvægtig man er.

– Overvægt kan være livsfarligt. Det kan medføre livsstilssygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme, forhøjet kolesterol og ledsmerter i især knæ og hofter, udtaler Signe Schjelde.

Klik dig rundt på kroppens røde prikker og se, hvilke konsekvenser overvægt kan føre med sig. Artiklen fortsætter under figuren.

 Kilde: Fedmeforsker Signe Schjelde og sundhed.dk

Danskerne undervurderer deres vægt
Ifølge undersøgelsen oplyses det, at 40 procent af de danskere, der ser dem selv som overvægtige rent faktisk er fede. Det er en stor procentdel sammenlignet med de andre lande, som tyder på, at danskerne undervurderer dem selv og derfor ikke er klar over risikoen ved deres egen overvægt.

Overvægt kan være livsfarligt. Det kan medføre livsstilssygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme, forhøjet kolesterol og ledsmerter i især knæ og hofter.
Fedmeforsker, Signe Schjelde

Kirsten Pedersen, der er lektor i sundhedsfremme ved Roskilde Universitet, vurderer, at danskerne er informeret nok om overvægt, og hvordan det undgås:
– Jeg mener ikke, at det kan have undgået nogles opmærksomhed, at man skal spise fedtfattigt og sundt, så selvfølgelig er danskerne klar over det, udtaler hun.

LÆS OGSÅ: Overvægtige overspisere får ikke diagnose

Slankekure kan ikke løse problemet
Trods den enorme fokus på sund og fedtfattig mad forklarer Kirsten Pedersen, at der skal andre metoder end slankekure og ernæringseksperter til at stoppe udviklingen.

– Det er ikke viden, der mangler i forhold til dem. Folk har en livsstil i deres familie eller i den kultur, de lever i, eller folk kan have andre problemer. Det kan bunde i sociale og psykiske problemer. Det handler mere om at finde ud af, hvorfor folk er overvægtige og ikke så meget om at skabe fokus på, at man skal spise fedtfattigt, siger hun.