Bare i år er fem elever besvimet, når sundhedsplejerske i Sundhedsplejen Sydvest i Aarhus Kommune Anette Østergaard begyndte at snakke om menstruation og pubertet.
Anette Østergaard underviser unge i pubertet og seksualundervisning, og hun er chokeret over, hvor lidt unge drenge og piger ved om deres egen krop.
– Der er mange voksne, der har en opfattelse af, at de unge er udfarende og frisindede, men det er de ikke. De er meget blufærdige, og de har meget svært ved at lade sig undervise om kroppen, pubertet og om sex. De kan næsten ikke tåle at høre om det, siger Anette Østergaard.
Jeg tror, at der er en eller anden kropsforskrækkelse blandt de unge. Mange er ubevidste om deres egen krop, så de har svært ved at forholde sig til emner om kroppen og sex
Rikke Thor, sygeplejerske og sexolog
Se også: Gode råd om sex til Frederiksberg-unge
Når Anette Østergaard underviser, oplever hun, at de unge drenge og piger er mere blufærdige end tidligere.
– De ved, at menstruation er noget med noget blod, der kommer ud “dernede”, men hvis man viser pigerne i 5. klasse et billede af en livmoder, så vil størstedelen ikke ane, hvad det er, siger Anette Østergaard.
Rikke Thor, som er selvstændig sexolog og seksualunderviser, underviser unge i seksualundervisning i Svendborg Kommune. Hun oplever også, at de unge ved meget lidt om emnet.
– Jeg tror, at der er en eller anden kropsforskrækkelse blandt de unge. Mange er ubevidste om deres egen krop, så de har svært ved at forholde sig til emner om kroppen og sex, siger Rikke Thor.
Forældre skal tale med deres børn
Både Anette Østergaard og Rikke Thor oplever, at de unge møder op til undervisningen ganske uvidende. Der er nemlig ikke meget pubertet- og seksualundervisning i skolen, og det er de færreste unge, der bliver oplyst derhjemmefra.
– Jeg spørger tit de unge, om de snakker med deres forældre om pubertet og sex, og det er de færreste der gør det, siger sexolog Rikke Thor.
Se også: Kvinder: Svært at insistere på kondom under sex
Anette Østergaard og Rikke Thor mener begge, at forældre bør være bedre til at tale åbent med deres børn om puberteten.
– De unge ved ikke ret meget om deres egen krop, og det er vigtigt, at unge får en basal og grundlæggende viden om kroppen og dens funktioner, så de ved, hvad det hele drejer sig om, siger sexolog Rikke Thor.
Klik på prikkerne på det nedenstående billede for at lære om kvindens livmoder. Kilde: Kræftens Bekæmpelse