Boligproblemerne i hovedstaden er store. Næsten to måneder efter studiestart er der rigtig mange nye universitetsstuderende i København, der akut mangler en bolig. Hvornår de kan få tilbudt noget, er uvist. Hos Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor i København (KKIK) står der lige nu stadig i alt 924 registrerede på de to akutlister, der udløber 30.november. En liste der gælder for førsteårsstuderende, der har mere end én times transport til studiet.
Antallet af akut boligsøgende kan dog være langt større. Det fortæller Professor i Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på Roskilde Universitet, John Andersen:
– Det er et velkendt fænomen, at der er en skjult hjemløshed, hvor studerende for eksempel sover på sofaen hos venner. Så det akutte behov er nok meget større end som så.
Akutlisterne i København:
– Gælder kun for førsteårsstuderende.
– Kræver mere end én times transport til studiet for at komme på.
– Udløber 30. november.
Kilde: CIU og KKIK
Processen kan ikke fremskyndes
Når akutlisten udløber ved novembers udgang, overgår de studerende til den almindelige venteliste, hvor de mister deres fortrinsret. Her konkurrerer de på lige fod med tusindvis af andre studerende, og her er der heller ikke nogen tidshorisont for, hvornår de kan blive tilbudt en bolig:
– De kan sagtens risikere at blive skubbet længere tilbage i køen. Der er ikke nogen boliggaranti i København, fortæller Annette Panduro, der er administrationschef hos KKIK.
Hun fortæller samtidig, at der ikke er noget at gøre for at fremskynde indflytninger. Det afhænger nemlig af, at der er andre, der opsiger deres bolig:
– Vi kan ikke gøre noget for at få dem hurtigere afsted. Vi må bare vente på, at nogen siger deres bolig op. De kan ikke få et tilbud, før vi får ledige lejligheder. Der er absolut en mangel på boliger i København, siger hun.
Der er rigtig mange, der gerne vil bo i København. Efterspørgslen er stigende og tiltrækningskraften er stor
John Andersen, Professor hos Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på RUC
Den samme melding giver Rasmus Okholm-Hansen, der er afdelingsleder hos CIU. Her gælder det samme princip om, at der kun kan tilbydes boliger, hvis en beboer flytter ud.
– Vi kan ikke tilbyde flere boliger, end der er beboere, der flytter ud. Og vi ved ikke i forvejen, hvornår en beboer siger op, fortæller han.
Aarhus har opfyldt boliggarantien
I en af landets andre store studiebyer, Aarhus, er problematikken løst. Her er der ikke nogen studerende, der står og mangler en bolig akut. Det fortæller administrationschef for Ungdomsboligerne i Aarhus, Diana Jørgensen:
– Boliggarantien er afviklet, og de sidste er netop flyttet ind, siger hun.
Aarhus Kommunes boliggaranti gælder alle nystartede studerende og betyder, at de tilbydes en bolig med indflytning i tidsrummet 15.juli – 1.januar, hvis de tilmelder sig på Ungdomsboligerne i Aarhus’ hjemmeside.
Diana Jørgensen forklarer også, at Aarhus Kommune igen i år har haft et tilbud til unge studerende, hvor de har kunnet leje et værelse i en skurvogn.
Derudover bliver ungdomsboligerne i Aarhus udbygget i takt med stigningen i antallet af studerende.
Brug almene boliger
Det store problem i Købehavn er den store efterspørgsel og det lille udbud, fortæller John Andersen:
– Der er rigtig mange, der gerne vil bo i København. Efterspørgslen er stigende og tiltrækningskraften er stor.
Derudover siger han, at der allerede er bygget nogle ungdomsboliger i København, men de er dyre. Samtidig er udbuddet af ungdomsboliger stadig for lille, og her kunne en løsning være, at kommunen udnyttede de almene boliger bedre:
– Udover mere nybyggeri kunne man også være mere skarpe i forhold til den almene boligsektor og sige, at tre eller fire studerende sagtens kan søge om at bo sammen. Simpelthen udnytte de almene boliger mere optimalt, siger han.
Desuden er der et andet stort problem i særligt København. Der er nemlig rig mulighed for at leje sig ind hos private, men det er ikke nødvendigvis så lige til:
– Det er her et problem, at nogen udnytter situationen og udlejer deres værelser til overpris, siger John Andersen.
Amsterdams container-løsning er en mulighed
John Andersen fortæller, at der i Amsterdam er opstillet nogle transportable containere, der står på en lejet grund som midlertidig bolig. Et koncept der kan minde om Aarhus Kommunes tilbud om skurvogne. Container-løsningen kunne John Andersen sagtens forestille sig i Danmark:
– Rent teknologisk ville man kunne gøre det til en fornuftig pris. Det ville udnytte byens arealer bedre, fortæller han.
Jord er dyrt i storbyen, men det er en mulighed at undersøge, om der er områder i byen, der ikke bliver brugt. Og så kræver det, at de studerende er villige til en alternativ midlertidig løsning, siger John Andersen.