Nyt forslag: Universitetsstuderende kan få penge for praktik

SF vil nu gøre det muligt, at universitetsstuderende kan få tilskud til SUen under praktik. Foto: NetAvisen.dk
SF vil nu gøre det muligt, at universitetsstuderende kan få tilskud til SU’en under praktik.
Foto: navisen.dk

For nogle studerende kan det at være i praktik under universitetsuddannelsen være en svær økonomisk situation. For som reglerne er nu, må virksomhederne ikke udbetale nogen form for løn til praktikanterne. Det vil SF med et nyt forslag ændre på.

De glæder de faglige organisationer DJØF, Dansk Journalistforbund og Dansk Erhverv, der i længere tid samarbejdet om at få ændret reglerne. Dog er organisationerne uenige om det konkrete indhold.

Klik her og læs det fremlagte beslutningsforslag

Mangler at blive enige om forslagets ordlyd

Hos Dansk Erhverv er de glade for forslaget, men savner at der tages større hensyn til virksomhederne.

– Kompensationen skal være frivillig for virksomhederne. Praktikanterne er en værdsat ressource, og derfor er det fjollet, at der er administrative byrder i forbindelse med en økonomisk kompensation for virksomhederne, siger uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mette Fjord Sørensen.

I DJØF, som repræsenterer akademikere og studerende inden for samfundsvidenskabelige uddannelser, handler det i højere grad om at sikre den studerendes økonomiske situation.

– Vi mener, det er en fantastisk god idé med et honorar. Vi kan godt følge Dansk Erhverv, men vi er tilfredse, så længe de studerende kan klare sig økonomisk under et praktikforløb. Vi vil ikke komme med en anbefaling til et konkret beløb, men det skal sikre, at de studerende ikke behøver et studiejob samtidig med fuldtidspraktik, forklarer Wenche Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef hos Djøf.

Her kan du se organisationernes brev til ministeren

Studerende: Økonomien er vigtig

De nuværende regler om, at virksomhederne ikke må give praktikløn, betyder at studerende i praktik må klare sig med en SU på 5.941 kr. før skat eller tage et studiejob ved siden af de 37-timers praktik. Derfor er Danske Mediestuderende glade for, at forslaget nu kommer til behandling i Folketinget.

– Vi synes det er rigtig godt, hvis praktikstederne får mulighed for at give praktikanterne et honorar. Der er for eksempel hele kommunikationsårgange, som har været i klemme i det her, siger Merete Lindstrøm, formand for Danske Mediestuderende.

Det genkender den studerende Inger Christine Løwe. Hun er lige nu i praktik på Danmarks Radio som en del af sit retorikstudium på Københavns Universitet.

– Jeg måtte skifte mit gamle studiejob ud med et, hvor jeg kun arbejder én aften om ugen. Jeg tager også et SU-lån udover min almindelige månedlige SU-indkomst. Hvis jeg kunne få et honorar af praktikstedet, ville det jo betyde, at jeg ikke behøvede et lån, forklarer hun.

Hun mener ligesom DJØF heller ikke, at honorarets størrelse er afgørende, så længe den studerende ikke behøver at arbejde ved siden af.

Beslutningsforslaget der skal løse studerendes praktikklemme. Foto: Folketinget.dk
Det beslutningsforslag, som SF fremsatte i folketinget d. 6. april.
Foto: Folketinget.dk

Forslaget behandles til maj

SF’s beslutningsforslag blev fremsat d. 6. april og bliver behandlet i Folketinget d. 11. maj. Indtil da er det usikkert, om de universitetsstuderende får mulighed for et honorar ved fuldtidspraktik.

– Jeg håber selvfølgelig på en bred opbakning i folketinget. Vi har arbejdet længe på det her og været i kontakt med organisationer og studerende. Det økonomiske skal ikke bremse de studerende i at gå i praktik, hvis de vil, siger uddannelsesordføreren for SF, Jacob Mark.

NetAvisen har foretaget en rundringning til alle udannelsesordførere på Christiansborg. Ingen vil på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvorvidt de ville stemme for eller imod forslag.