
Målet er klart: Unge i Greve skal opleve, at deres stemme tæller.
Greve Kommune indgår i projektet “Ung indflydelse – Demokrati for fremtiden” for at styrke demokratiet blandt de unge i kommunen.
Det skriver borgmester Pernille Beckmann (V) i et opslag på Facebook.
Projektet har til formål at give de unge muligheden for selv at definere, hvordan de vil involveres i demokratiet. Målet er at engagere en bred gruppe af unge mennesker og udvikle idéen om borgersamlinger, så den er tilpasset unge.
Det fremgår af Tuborgfondets hjemmeside, der støtter projektet.
– Vi vil gerne have unge mennesker med ind i en debat, så de bliver en del af fællesskabet og vores fælles demokrati. Derfor vil vi gerne invitere unge med ind i et borgerpanel, hvor man kan tale om nogle af de ting, der rører sig i samfundet, siger Claus Jensen (V), formand for Skole, Børne- og Ungeudvalget i Greve Kommune til Netavisen.
Projektet drives af foreningen “We Do Democracy” i samarbejde med 5 danske kommuner. Det fremgår af Tuborgfondets hjemmeside. Foruden Greve Kommune indgår Herning, Vejle, Nyborg og Guldborgsund i samarbejdet.
Læs også: Niels-Bo og Sabine har hjulpet ved valget i over to årtier: “Vi må ikke tage demokratiet for givet”
– Den borgersamling, som Greve Kommunes unge bliver en del af, kommer til at være en større borgersamling. Den kommer til at bestå af 60 unge, hvor der vil være 13 fra hver kommune. Selvfølgelig vil der være nogle lokale vinkler på noget, der er vigtigere at gøre i Greve og noget i Herning, men de unge kommer også til samlet set at lave anbefalinger, som kan bruges i alle andre kommuner, siger Sofie Puntervold Kristensen, projektleder hos We Do Democracy.
De unge er underrepræsenteret i demokratiet
Pt. er der for få unge, der deltager i det kommunal demokrati, mener Sofie Puntervold Kristensen.
– Der er brug for, at vi kigger på måden, vi inddrager de unge og den måde, der er mulighed for at deltage på. Der er brug for, at det ikke er os voksne mennesker, men de unge selv, der får lov til at definere, hvordan de gerne vil inddrages og have indflydelse, siger Sofie Puntervold Kristensen.
Dette optager også Claus Jensen (V), formand for Skole, Børne- og Ungeudvalget i Greve Kommune.
“Ung indflydelse – Demokrati for fremtiden” drives af foreningen We Do Democracy i samarbejde med unge, kommuner og andre aktører.
De fem kommuner, der deltager i projektet er Greve, Herning, Vejle, Nyborg og Guldborgsund.
Projektet er støttet af Tuborgfondet.
Kilde: Tuborgfondet
– Når man gerne vil have de unge med, er det jo, fordi der er en masse unge mennesker, der har problemer. Hver femte unge mellem 18-21 i dag lider af en form for angst eller har nogle udfordringer. Vi vil gerne vide, hvordan vi som politikere kan skabe nogle rammer, der gør livet nemmere for unge mennesker i dag.
Vejen til de unges engagement
Målet med projektet “Ung indflydelse – Demokrati i fremtiden” er at samle en divers og bred gruppe af unge. Det vil man forsøge at gøre gennem en lodtrækning, hvor køn, alder og uddannelsesniveau afspejler de unge i kommunerne.
Læs også: For 75 år siden blev Danmark igen et demokrati: “Folk var glade for at kunne stemme”
– Det er bare svært at få en divers ungegruppe med ind i et rum, og her går vi lige at gå et par skridt tilbage og prøver at finde ud af, i samspil med de unge, hvordan man skal lave borgerinddragelse, som er meningsfuldt for unge fremadrettet, siger Sofie Puntervold Kristensen fra We Do Democracy.
Claus Jensen (V), formand for Børne, Skole- og Ungeudvalget i Greve Kommune siger til Netavisen, at deres tidligere erfaring er, at det er svært at få de unge til at deltage i initiativer som dette.
– Det kan være svært, hvis tingene ikke altid handler om sprut og øl og er lidt kedeligt. Vi vil gerne møde de unge i samme højde, om det så skal foregå på en bar næste gang, må tiden jo vise, siger han.
Derfor vil der være et særligt fokus på rekruttering for at få de unge til at deltage i projektet.
– Vi har tidligere oplevet, at det er svært at få de unge til at tilmelde sig. Derfor vil det være en gruppe unge, der får et honorar for at hjælpe med at udvikle de nye greb til at få fat på dem, der ellers ikke ville tilmelde sig, siger Sofie Puntervold Kristensen til NetAvisen.
Foregningslivet skal være en del af løsning
I Greve Kommune lægger de op til at foreningslivet være en del af løsningen for at få de unge til at deltage i projektet.
– Kulturbasen, som skal drifte projektet, lægger op til, at idrætsforeninger skal være med, så det ikke kun bliver en lille gruppe, men at det bliver en mere mangfoldig gruppe. Nu er Greve en by, hvor næsten 88 % af byens borgere er medlem af en idrætsklub, så det er derfor helt oplagt, at idrætslivet skal være en del af løsningen, siger Claus Jensen (V), der håber, at de unge i Greve Kommune vil tage del i demokratiet gennem dette projekt.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt nyheden på Greves borgmesters Facebook side, og har derefter interviewet alle kilderne telefonisk.