Niels-Bo og Sabine har hjulpet ved valget i over to årtier: »Vi må ikke tage demokratiet for givet«

Farum Kulturhus fungerer som valgsted i Egedalkredsen. Foto: Sofie Skotte Trampedach.

Af Frida Sofie Estrup, Nanna Lund Madsen og Sofie Skotte Trampedach 

I Furesø Kommune starter valgdagen med en tåget morgen, der langt fra indbyder til et politisk klarsyn. Ved Kulturhuset i Farum gør de mange tilforordnede klar til dagens valg. Kaffen er brygget, og slikket står klar. Rammerne er sat til et brag af en demokratisk festdag.

En af dem, der hjælper til på valgdagen, er 67-årige Sabine Kirchmeier. På trods af en brækket hånd, der lige er blevet lukket ud af gipsen, stiller Sabine Kirchmeier stadig op som tilforordnede.

Foto: Nanna Lund Madsen af Sabine Kirchmeier, pensionist og arbejder deltid som sprogkonsulent, holder dagens første kaffepause.

– Jeg synes, valget er en fest. Det er en fejring af vores demokrati, og det er dejligt at se, hvordan det fungerer, siger Sabine Kirchmeier.

»Vi skal værne om demokratiet«

Sabine Kirchmeier har været fast tilforordnet siden 1998 og beskriver, hvordan hun altid har været politisk aktiv, og derfor nyder stemningen af begejstrede vælgere. Dog understreger hun, at demokrati er meget mere end blot at stå vagt i en valghal.

Fakta om Furesø Kommune

– Kommunen er placeret i Nordsjælland, og består af blandt andet af byerne Farum og Værløse.
– Der er 41.402 indbyggere i kommunen, og syv forskellige valgsteder.
– Ved seneste folketingsvalg i 2019 var 27.993 stemmeberettige.
– I 2019 stemte 24.795 borgere i kommunen, hvilket svarer til en stemmeprocent på 89,26 %.

kilde: kmdvalg.dk

Hun uddyber, hvordan hun ser andre lande være bekymrede for deres demokrati og påpeger, at man ikke kan regne med, at demokratiet altid vil være her. Derfor er det vigtigt at bakke op om.

– Det er vigtigt, at vælgerne har tillid til, at de mennesker, som står i valglokalerne, rent faktisk har gjort det korrekt og ikke snyder med stemmerne. Men jeg kan slet ikke se, hvordan man skulle kunne gøre det, uden at det blev opdaget, siger Sabine Kirchmeier.

Niels-Bo Ingvorsen, 73 år, der har været tilforordnet siden 1989. Han er tidligere formand for Venstre i Furesø Kommune og har derfor følt sig selvskrevet til jobbet.

Foto: Nanna Lund Madsen af Niels-Bo Ingvorsen, der arbejder som ejendomsinspektør i indre københavn, er kommet spændt tilbage fra vagtskifte og er klar på udfaldet af dagens valg.

Selvom han ikke er formand længere, vil han stadig gerne være med som frivillig.

– Jeg får lov til at møde alle dem, jeg kender. Jeg har været fodboldtræner her i Farum i 25 år, og så kender man ret mange. Det er sjovt at komme herop og  møde dem alle sammen, forklarer han.

Til trods for, at den personlige interesse vægtes højt, så understreger han, at han også gøre det for at værne om demokratiet.

– Som udgangspunkt synes jeg, det er hyggeligt. Jeg synes, det er vigtigt, at vi alle sammen står sammen om demokratiet og beskytter det. Især nu, når man hører rundt omkring i verden med kvinders rettigheder, jamen, så er demokratiet simpelthen så vigtigt at værne om, siger Niels-Bo Ingvorsen.