Den kan ikke ses på infrarøde kameraer, den kan efterligne omgivelsernes temperatur, og i fremtiden bliver den måske usynlig for det blotte øje. En ny ”usynlig” kampvogn er nu på markedet, men den kommer bare »20 år for sent«, mener militæranalytiker Esben Salling Larsen fra Center for Militære Studier.
»Det er et koldkrigsvåben for at sige det, som det er,« siger Esben Salling Larsen og uddyber:
»Det er svært at se en markant militær værdi af det. Det er ikke særligt relevant i forhold til de krige vi ser nu, og det er ikke særligt udviklet i forhold til krige mellem stormagter. Der findes billigere alternativer, som gør det, man gerne vil opnå med sløring og vildledning.«
Helt rigtige tidspunkt
Den nye kampvogn er udarbejdet af den britiske militærproducent BAE Systems i samarbejde med det svenske forsvarsministerium.
BAE Systems har fremstillet nogle specielle felter, der kan skifte temperatur og tilpasse sig omgivelsernes temperatur. Når felterne skifter temperatur, bliver kampvognen altså usynlig på infrarød, men har også mulighed for at komme til at ligne noget andet, som f.eks. en bil. Felterne er derefter blevet sat på en helt normal kampvogn, der kaldes CV90 og som også bruges af det danske forsvar.
Ifølge producenterne bag kommer den nye type kampvogn på det helt rigtige tidspunkt:
»Der er en stor og stigende trussel på slagmarken fra infrarøde systemer. Det er ting som kikkerter med nattesyn og varmesøgende missiler. Og dybest set gør denne teknologi kampvognene usynlige over for sådanne systemer,« siger kommunikationschef Mike Sweeney fra BAE Systems til BBC.
Taliban bruger ikke infrarøde kampmidler
Kampvognen og den nye teknologi egner sig bare ikke til moderne krige, som eksempelvis krigen i Afghanistan, mener Esben Salling Larsen:
»Det her handler ikke så meget om de krige, man ser i øjeblikket. Det er ikke noget, der vinder oprørsbekæmpelseskrige. Langt de færreste Taliban-krigere har infrarøde kampmidler. Det er rigtigt, at der nok bliver solgt flere kikkerter med nattesyn, men det har den gennemsnitlige Taliban-kriger ikke,« siger han.
En usynlig kampvogn ville heller ikke gøre nogen forskel over for de meget omtalte vejsidebomber, vurderer Esben Salling Larsen.
Total usynlighed urealistisk
Men hvorfor er den nye type kampvogn så alligevel blevet udviklet?
»Fordi man fortsat udvikler våbensystemer til andre scenarier end oprørskrig. Dette er til forestillingen om den store krig, der er mellem lande. Det er ikke til oprørskrig,« siger Esben Salling Larsen.
Esben Salling Larsen mener derfor heller ikke, at BAE Systems målsætning om at gøre kampvognen totalt usynlig vil lykkes inden for de kommende år:
»Jeg tror man er meget langt væk fra det. Man skal bemærke, at det er noget svenskerne har arbejdet med i rigtig mange år. Og svenskerne har udarbejdet det i forhold til en krig mod russerne. Det taler altså imod, at det ikke er en type teknologi, der hjælper os i de aktuelle krige,« siger han.
Ny teknologi er James Bond-agtig
Hos Forsvarets Planlægningsstab, der står for at planlægge Forsvarets indkøb af nyt materiel – herunder kampvogne – lyder den nye teknologi også lidt »James Bond-agtig«. Men selvom man ikke har kendskab til projektet med den nye kampvogn, er teknologien helt sikkert noget danske soldater ville gøre brug af, hvis de havde muligheden:
»Det er jeg ikke i tvivl om. Jeg ved, at i forbindelse med de kampfly, som bliver udviklet nu, lægger man utrolig stor vægt på stealth-teknologi, som gør dem mindre synlige over for almindeligt kendte opdagelsesmidler, end andre fly er. Det samme gør man sådan set også på skibe, hvis man kan få dem lavet sådan. Så jeg vil umiddelbart mene, at det vil være en særdeles god funktion, hvis det var kampvogne, man havde med at gøre,« siger Generalmajor Flemming Lentfer, der er chef for Planlægningsstaben.
Flemming Lentfer understreger imidlertid, at det danske forsvar på ingen måde planlægger at købe nye kampvogne:
»Vi er ikke i gang med at købe kampvogne, og det er heller ikke forudset, at vi skal gøre det, så langt som jeg overhoved kan se,« siger han og tilføjer, at de nuværende danske kampvogne fungerer, som de skal:
»Danmark har nogle ganske udmærkede kampvogne, der hedder Leopard 2, og levetiden for de kampvogne er meget lang. Så der er slet ikke planer om kampvognsindkøb.«
I det seneste Forsvarsforlig, der løber fra 2010 til 2014, har et bredt flertal i Folketinget afsat ca. 3 milliarder kr. til »materielanskaffelser« hvert år. Der er dog ikke afsat nogen penge til usynlige kampvogne.
Se den nye kampvogn her
Læs om andre forsøg på at lave usynlige kampvogne her
Foto: Vestman