Forsvarsminister: Vi kommer ikke til at leve op til NATO’s budgetkrav foreløbig

Amerikanske F16-fly i Libyen i 2011 under den NATO-ledede koalition / Foto af Staff Sgt. Tierney P. Wilson
Amerikanske F16-fly i Libyen i 2011 under den NATO-ledede koalition. Foto af Staff Sgt. Tierney P. Wilson.

Danmark har ingen planer om at øge udgifterne til forsvarsbudgettet. Det er meldingen fra forsvarsminister Peter Christensen (V) ovenpå den kritik, der kom i sidste uge fra den estiske præsident, Toomas Hendrik Ilves.

– Vi har aktuelt et bredt politisk forlig om en 5-årig forsvarsaftale, som løber frem til og med 2017. Den aftale fastlægger de finansielle rammer for forsvaret, skriver forsvarsminister Peter Christensen i en mail til NetAvisen.

Det er kravet om at NATO-landene skal bruge 2 % af BNP på forsvarsbudgetterne, som Danmark i øjeblikket ikke lever op til. Et krav som mange af de øvrige medlemsstater heller ikke lever op til. Forsvarsministeren er dog udemærket klar over problematikken.

Det vil givet også blive en debat, når det nuværende forsvarsforlig udløber. Når den kommende aftale skal forhandles, vil tiden vise, hvad der er politisk vilje til
Forsvarsminister Peter Christensen (V)

Læs også: Estlands præsident: NATOs lande bør bruge flere penge på forsvar

– I Nato er der et klart ønske om, at man over tid øger sine forsvarsbudgetter, hvilket var en del af sluterklæringen på Nato-topmødet i Wales i 2014. Amerikanerne lægger også stor vægt på det, og det er ikke blevet mindre vigtigt med den nuværende sikkerhedspolitiske situation, skriver den nyudnævnte forsvarsminister i mailen.

Danmark bidrager på andre parametre

Ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) er det dog værd at notere sig, at Danmark på en række andre områder yder en stor indsats til NATO-samarbejdet. Det drejer sig konkret om de såkaldte “output”-indsatser, som omhandler de militære kapaciteter og styrker, der kan stilles til rådighed for NATO. Her rangerede Danmark i 2014 højt på NATO-opgørelserne.

Læs også: Forsvarsminister om civile drab: Alternativet er langt værre

– Tallene understreger, at vi formår at udnytte vores forsvarsbudget på en effektiv måde, og derfor har foretaget de rette prioriteringer. Det gælder især på de operative områder, hvor vi eksempelvis i forhold til det antal styrker, vi udsender i internationale operationer, ligger pænt over gennemsnittet, vores størrelse taget i betragtning, skriver ministeren.

Hos lektor ved forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen genkender man den udlægning.

– Danmark er jo et af de få lande, der har formået at levere på output-fronten, på trods af at man altså ikke lever op til de økonomiske krav. Det så vi jo blandt andet ved operationen i Libyen, hvor den daværende amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, fremhævede de danske bidrag, siger Peter Viggo Jakobsen.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) mødtes i oktober med NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg. Her diskuterede de blandt andet de sikkerhedspolitiske udfordringer NATO står overfor i øst og syd.
Forsvarsminister Peter Christensen (V) mødtes i oktober med NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg. Her diskuterede de blandt andet de sikkerhedspolitiske udfordringer NATO står overfor i øst og syd. Foto: NATO

Forsvarsforliget består, endnu

Hos Venstre og Peter Christensen er man dog opmærksom på, at det formentlig vil være et pres, der kommer til at have indflydelse på forhandlingerne ved de fremtidige forsvarsforlig.

Læs også: Ekspert: Rusland er ingen militær trussel mod EU

– Det vil givet også blive en debat, når det nuværende forsvarsforlig udløber. Når den kommende aftale skal forhandles, vil tiden vise, hvad der er politisk vilje til, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de Konservative og Dansk Folkeparti, der tidligere har ytret ønske om at hæve forsvarsbudgetterne.