Vaccinerede pensionister ser frem til fællesfrokoster og krammere

Inger, Birthe, Stema og Frederik holder en pause under petanque-spillet.
Foto: Rikke Strange Bjerg

– Nu er det vores tid, og det er dejligt.

Sådan siger pensionist Flemming Steenvinkel,  der er forretningsfører og aktivt medlem i Gentoftes seniorklub, Charlotteklubben.

Her oplever man nemlig, at medlemmerne så småt begynder at vende tilbage til klubben i takt med at flere ældre borgere bliver vaccinerede. OG det er et lyspunkt, der falder på et tørt sted. For de ældre borgere i kommunen har været påvirket af corona-situationen.

– Det var farligt for folk at mødes, så der var flere af dem, der isolerede sig fuldstændigt derhjemme. Men nu er det helt omvendt, da vi kommer og er de første, der er vaccineret og kan begå sig. Vi bliver også de første, der kan give håndtryk og kramme hinanden igen, siger en glad Flemming Steenvinkel.

Svært at holde klubben igang

Borgere over 65-74 år forventes at være færdigvaccinerede ved udgangen af maj. Og det betyder, at klubben snart kan vende tilbage til normalen, efter et år med to lange nedlukningsperioder i foråret og i vinteren 2020.

– Det har været udfordrende at afholde aktiviteter under corona, men vi har holdt meget godt liv i det. Da jeg startede, var det sådan en klub, hvor man bestemt ikke skulle lave om på noget som helst. Men det sidste år har der jo ikke været to måneder, der har været ens, og det har medlemmerne også navigeret i, fortæller Flemming Steenvinkel.

Han har ikke selv modtaget vaccinen endnu

Ordnede ensomhed med samtaleordning

Mange af Charlotteklubbens medlemmer er enlige og sad derfor i coronaisolation alene.

For at forebygge ensomhed og fastholde kontakten med medlemmerne, fik bestyrelsen derfor lavet en samtaleordning, hvor de ringede ud til medlemmer, som boede alene eller manglede nogen at tale med. Det var en stor succes, hvor flere af de ældre fortalte, at de ikke fik talt med andre ellers, og at ensomheden var blevet til hverdag, fortæller Flemming Steensvinkel.

Læs også: RADIO: Aktive ældre trodser corona

Charlotteklubben spiller petanque i solskinnet på deres egen bane i Vangede.
Foto: Rikke Strange Bjerg

Udendørsgymnastik skal få medlemmer i form

I løbet af de seneste tre år, er især gymnastikhold blevet meget populære i Charlotteklubben, fortæller Flemming Steensvinkel. I perioden er de gået fra et gymnastikhold til tre.

Charlotte Sætterstrøm er pensioneret grafiker og bestyrelsesmedlem i Charlotteklubben. Hun begyndte at gå til gymnastik i klubben for 10 år siden og fortæller, at det har været udfordrende at holde sig aktiv under corona.

– Jeg har ikke min hund mere, så jeg har virkelig måtte tage mig sammen for selv at være ude og motionere. Jeg har fundet nogle gymnastikprogrammer på nettet, som jeg har udøvet derhjemme, og det har været fint nok. Men ellers har det været svært at holde sig i gang, siger Charlotte Sætterstrøm.

Charlotte Sætterstrøm, Stema og Birthe sidder på Charlotteklubbens terrasse og nyder forårssolen efter et spil petanque.
Foto: Rikke Strange Bjerg

Derfor ser hun frem til at kunne mødes og motionere sammen med de andre medlemmer i takt med genåbningen. Her er klubben begyndt at planlægge udendørs aktiviteter flere gange ugentligt, hvilket byder på gymnastik, tai-chi og petanque.

– Udendørsgymnastik har fungeret fantastisk godt og det er meget populært. Det er virkeligt dejligt at lave gymnastik udendørs, så det har været godt. Tai-chi er der også, og det er først under corona, at vi er begyndt på det. Netop fordi vi skulle være udendørs, siger Charlotte Sætterstrøm.

Charlotteklubben holder til i Gentofte på Vangede Bygade 55 i et fint stråtækt hus opført i 1786.
Foto: Rikke Strange Bjerg

Aktiviteter rykker ud

Charlotteklubben er langt fra de eneste i Gentofte, der har rykket deres aktiviteter udendørs.

Det fortæller byrådsmedlem Kristine Kryger (R), der erfarer, at det kan være udfordrende, men meget givende, at holde arrangementer udendørs.

– Der kan måske have været en mental barriere om ’hvordan gør vi nu det’. Men dét jeg hører er, at det har været en kæmpe succes, hvilket vi også ser på børneområdet. Når først barrieren er brudt ned, og man siger, at det her er simpelthen præmissen, så har det givet utroligt meget, siger Kristine Kryger.

Kristine Kryger, byrådsmedlem (R) i Gentofte Kommune kom forbi til Petanque. Foto: Rikke Strange Bjerg

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede Charlotteklubben og fik lov til at deltage en dag i klubben, hvor der blev spillet petanque. Her var mulighed for at tale med medlemmerne.