Mens situationen på Krim i disse dage løber med omverdens opmærksomhed, er befolkningen i den gamle kanal-by igang med at demonstrere deres utilfredshed med centralregeringen i Rom.
Det nationalistiske parti Lega Nord, har sammen med en række lokale partier organiseret en afstemning om løsrivelse fra Italien. Et flertal i den norditalienske by og i den omkringliggende region Veneto vil gerne være uafhængig af resten af Italien, mener partierne.
Veneto er en af italiens tre rigeste regioner, og der bor omkring 4,8 millioner. Igår havde mere end 700.000 borgere i regionen Veneto stemt, oplyser den italiensk avis Il Mattino.
Afstemningen foregår primært på internettet, men aktivister har også opsat telte i regionens byer, hvor borgere kan afgive deres stemme. Valget er ikke godkendt af regeringen i Rom, dog truer aktivisterne med at tilbageholde skattebetalingen, hvis forslaget møder opbakning.
Læs også: Observatør: Krim-afstemning er forhastet og ulovlig
Men afstemningen er en protesthandling, mere end et reelt løsrivelsesønske, mener Italien-ekspert og ekstern professor på CBS Thomas Harder:
– Der skal nok være nogen der tror det kan lade sig gøre, men det er konsekvensløst. Det vil aldrig nogensinde blive til noget som helst, siger han.
Utilfredshed med regeringen i Rom
Den italienske regering aldrig ville tillade en løsrivelse, men afstemningen afslører til gengæld en stor utilfredshed med regeringen og EU, forklarer Thomas Harder:
– Det undrer mig ikke, at man kan lave en bevægelse, som tror på løsrivelse. Italien, og Veneto, er jo fyldt med folk, som er utilfredse med alting, herunder EU, Nato og Nato-baser i Veneto, siger han.
Ifølge tidligere meningsmålinger, ønsker to ud af tre selvstændighed fra styret i Rom, som beskyldes for ineffektivitet og korruption. Der har samtidig gennem de sidste mange årtier været en stigende utilfredshed med, at skattepengene fra den rige norditalienske region forsvinder ned til det fattige sydlige Italien.
Dansk-italienske Christina Stangalino bor i Venedig, og arbejder som turistguide. Hun opfatter udelukkende afstemningen som en provokation:
– Det er bare en provokation, som ikke kommer til at have nogen som helst lovlig vægt. Det er korrekt, at mange i Veneto er utilfredse med at støtte Syditalien, og mener, at der er meget korruption i Rom, men jeg synes ikke at afstemningen bliver taget seriøst, siger hun.
Læs også: Vaklende Sydeuropa skaber tvivl om euro-gældskrise
Hun kunne personligt ikke drømme om at stemme for forslaget:
– Jeg stemmer absolut ikke, da jeg aldrig har haft sympati for Lega Nord’s principper og provokationer. De tror, at det hele vil fungere nemmere uden Syditalien og nu resten af Italien, men de er selv korrupte, siger hun.
Situationen er set før
Thomas Harder sammenligner situationen med Lega Nord’s ønske i 90’erne om et selvstændigt Norditalien:
– Lega Nord ville i sin tid dele Italien, men den italienske forfatning tillader ikke regioner bare at melde sig ud landet. Og jeg har ikke set noget der tyder på, at regionen selv vil være en del af det her. Det er et lokalparti og nogle utilfredse borgere i Veneto, der har sat det her i verden, siger han.
Det lykkedes aldrig Lega Nord at skabe en norditaliensk republik, og uafhængighedsønsket er siden blevet nedtonet hos partiet der i dag er en del af det italienske parlament.
Venedig var i mere end tusind år en selvstændig stat indtil Napoleon erobrede byen i år 1797. Siden 1866 har regionen været en del af Italien. Der findes i regionen en række politiske partier, der kæmper for en selvstændig stat, herunder partiet Indipendenza Veneta, og løsrivelsesbevægelsen siger, at den er inspireret af blandt andet Catalonien og Skotland, der kræver uafhængighed fra henholdsvis Spanien og Storbrittanien. Afstemningen slutter på fredag.