Det gav genlyd i de danske medier, da Gallup-Healthways i sidste måned placerede Danmark på en samlet tredjeplads i en international trivselsundersøgelse, det såkaldte ”Global Well-being Index”. Danskerne kunne pludseligt ikke længere kalde sig verdens lykkeligste folkefærd, og de måtte tilmed se sig slået af de mellemamerikanske lande Panama og Costa Rica. Men det er en sandhed med modifikationer, mener flere forskere, der er uenige i tolkningen.
Fakta: The Global Well-being Index
- Indekset indeholder fem trivselsparametre: Meningsfuldhed, lokalsamfund samt social, finansiel og fysisk trivsel.
- Top 10 er baseret på, hvor stor en procentdel af befolkningen, der trives i tre eller flere parametre.
- Panama er nr. 1 med 61 %. Costa Rica og Danmark følger efter med hhv. 44 og 40 %.
- Indekset inkluderer samtlige OECD-lande undtagen Island, Norge og Schweiz.
Kilde: Gallup-Healthways Well-Being Index 2014
– Undersøgelsen kan ikke sige noget om, hvorvidt vi fortsat er verdens lykkeligste eller ej. Det er simpelthen en overskrift, der ikke er belæg for, siger Bent Greve, der er samfundsforsker på Roskilde Universitet og har skrevet adskillige bøger om netop lykke.
Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning, er enig i, at det er en fejltolkning at skrive lykke ind i undersøgelsen.
– Det er en bedre historie, at nu har vi mistet vores førsteplads, men det bliver der rent faktisk ikke spurgt til, forklarer han.
Læs også: Sådan beholder vi titlen som verdens lykkeligste
»Er du lykkelig?«
Ifølge Meik Wiking har Gallup-Healthways-undersøgelsen en anden metodisk tilgang end de undersøgelser, der tidligere har kåret danskerne som verdens lykkeligste folk. Han understreger, at der er forskel på at måle på lykke og så trivsel, som Gallup-Healthways gør i undersøgelsen.
Skal vi kunne sige noget om verdens lykkeligste folkefærd, skal vi spørge direkte, om folk er lykkelige
Bent Greve, samfundsforsker på Roskilde Universitet
– Lige nu sætter vi den samme etiket på forskellige ting. Det er noget rod, hvis vi skal tale om det her på en faglig, professionel og seriøs måde.
I stedet henviser Meik Wiking til de årlige rapporter fra OECD og FN, der spørger mere konkret til borgernes egen følelse af lykke. Det samme gør Bent Greve.
– Skal vi kunne sige noget om verdens lykkeligste folkefærd, skal vi spørge direkte, om folk er lykkelige, understreger han.
En lykkelig konsensus
Generelt rangerer Danmark højt, når der måles på borgernes egen livstilfredshed. Den danske velfærdsstat, en høj grad af tillid og en stærk sammenhængskraft er ifølge Bent Greve den primære forklaring på, at Danmark flere gange har indtaget dukserollen, når det kommer til lykke.
Men Danmark er ikke længere klassens duks. Siden 2012 er danskerne blevet overhalet indenom, og sidste år blev det kun til en femteplads i OECD’s årlige undersøgelse. Det er en virkelighed, der endnu ikke er gået op for danskerne, mener Meik Wiking.
– Det er blevet konsensus herhjemme, at Danmark er verdens lykkeligste land, for det hører vi så tit, siger han og fortsætter.
– Det er derfor, at det først er nu, at historien om, at vi ikke længere er verdens lykkeligste, kommer.
Læs rapporten ”State of Global Well-being” fra Gallup-Healthways her.