Hurra: Elevers lejrskole reddet af særlig coronapulje

Duften af bål, lyden af latter og samvær med klassekammerater. Nu kan flere klasser i Roskilde Kommune se frem til at komme afsted på lejrskole.
Foto: Mille Bjerregaard

Yes. Fedt. Nice!

Sådan lød de begejstrede reaktioner fra  7. klasserne på Trekronerskolen, da Henriette Krüger, der er klasselærer for 7.b, delte nyheden om, at hele årgangen nu kan komme på den lejrskoletur, der har været udskudt i to år.

Byrådsmedlemmer i Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune vedtog i efteråret at oprette en pulje på en halv million kroner til skoler, der havde fået aflyst deres lejrskoletur på grund af corona.

Lejrskolepuljen har været vældig populær. Hele syv skoler ud af otte har søgt om del i pengene ifølge Skole- og Børn sekretariatet i Roskilde Kommune.

Ingen tilskud, ingen lejrskole

Klasselærer Henriette Krüger er sikker på, at lejrskoleturen selvfølgelig kommer til at betyde meget for klassefællesskabet og trivslen. Hun er glad for at kunne fortælle nyheden til sine elever.

– De har været ret ærgerlig over, at lejrskolen blev aflyst. Vi var ikke kommet afsted, hvis ikke vi havde fået pengene fra Roskilde Kommune, siger Henriette Krüger.

Skoleleder Jon Lissner fra Trekronerskolen har fire 7. klasser, der nu kan se frem til at komme på den lejrskoletur, som ellers var blevet aflyst i 5. klasse på grund af corona.

– Hjælpen fra Roskilde Kommune gør, at vi kan sende eleverne afsted på lejrskoletur, siger Jon Lissner.

Puljen har blandt andet været målrettet de skoler, som ikke selv har kunne dække udgifterne til de lejrskoleture, der var blevet aflyst.

Nordskolen er også en af de heldige skoler, der har fået del i lejrskolepuljen fra Roskilde Kommune. Administrativ leder på Nordskolen, Allan Christian Kristensen, er glad for at kunne sende hele ti klasser på Nordskolen afsted på lejrskoletur.

– Der er ingen tvivl om, at det har haft en stor betydning, at vi har fået del i pengene fra Roskilde Kommune. Først blev lejrskole aflyst på grund af corona, så blev den udskudt, og nu kan eleverne rent faktisk komme afsted. Det er blevet taget meget positivt imod, siger Allan Christian Kristensen.

Her er hvad du skal pakke til lejrskoleturen

– Lagen, dyne, sovepose, liggeunderlag og hovedpude

– Toiletsager og håndklæde

– Hverdagstøj, træningstøj til aktiviteter og gode kondisko

– Sygesikringsbevis og lommepenge

– En varm trøje, regnbukser, regnjakke og gummistøvler

– Plaster, lommelygte og drikkedunk

Kilde: Din Camp.dk » Din Store Guide til Lejrskole

Lejrskole er vigtigt for fællesskabet

Byrådsmedlem og kandidat til kommunalvalg Jeppe Trolle (R), der stod for forslaget, er glad for, at det blev stemt igennem.

Det var med intentionen om, at gøre noget godt for eleverne efter corona-nedlukningen og Jeppe Trolle mente derfor, at lejrskole var et rigtig godt bud.

– Der er mange børn, som har brug for en god lejrskole, og det har været ærgerligt, at så mange klasser har mistet den, når de kun er afsted på lejrtur to gange i deres folkeskoletid, siger Jeppe Trolle (R).

Psykolog og lektor ved Professionshøjskolen University College Nordjylland Bo Birk Nielsen, der er ekspert i børn og unges skoleliv, vurderer, at lejrskoler har en stor betydning for elevers trivsel.

– Det kan få skabt et sammenhold og løsnet op for nogle dynamikker. En lejrskoletur kan give et helt andet rum end et klasselokale, og elevernes trivsel og læring kan have stor betydning af det, siger Bo Birk Nielsen.

Andreas Rasch-Christensen, der er forsknings- og udviklingschef ved professionshøjskolen VIA University College, vurderer også, at lejrskoler kan have en stor betydning, da det kan være med til at styrke fællesskabet i klassen.

– Eleverne har savnet fællesskabet, der har manglet på grund af corona-nedlukningen. Lejrskoler kan være med til at styrke fællesskabet og skabe nye og andre relationer mellem eleverne, siger Andreas Rasch-Christensen.

Læs også: Spejderlivet hitter hos danske børn

Ikke alle skoler har været heldige

Ifølge det politiske referat koster en lejrskoletur i gennemsnit 60.000 kr. Pengene rækker derfor desværre ikke til alle klasser.

– Der er mange flere, der har søgt, end der er penge. Skolernes ansøgning er derfor blevet prioriteret ud fra de skoler, der er mest presset økonomisk, siger Jeppe Trolle (R) og tilføjer,

– Det viser jo, at der har været brug for det.

Rasmus Enemark, der er konstitueret leder på Tjørnegårdsskolen, har søgt om del i pengene, men desværre ikke fået dem.

– Vi ville selvfølgelig gerne havde haft en del af pengene. Men eleverne kommer stadig afsted på lejrskole. Vi betaler bare selv for det, siger Rasmus Enemark.

De syv skoler, der har søgt om del i lejrskolepuljen, er Absalons Skole, Gadstrup Skole, Himmelev Skole, Tjørnegårdsskolen, Klostergårdsskolen, Trekronerskolen og Nordskolen.  Der er fire skoler, der har fået del i lejrskolepuljen, og nu kan 21 klasser se frem til endelig at komme afsted på lejrskoletur.

Sådan gjorde vi: Nyheden stammer fra et byrådsreferat på Roskilde Kommunes hjemmeside. Journalisten var til stede på Trekronerskolen, da klasselæreren bragte nyheden om lejrskole. Øvrige kilder er interviewet af journalisten over telefon.