Med klimaforandringer, der ikke er til at overse, kender mange nok til ønsket om at leve mere bæredygtigt og spise mere vegetarisk.
Men når det bliver sidst på eftermiddagen, og der både skal hentes børn, købes ind og laves mad, kan det for mange virke uoverskueligt at kaste sig ud i ukendte opskrifter og nye råvarer.
På torsdag d. 25. april er der derfor hjælp at hente for travle børnefamilier i Rudersdal Kommune.
Hovedbiblioteket i Birkerød inviterer nemlig igen i år på fællesspisning. Og som noget nyt er arrangementet i år målrettet børnefamilierne.
Fællesmiddagen er en del af “Borgernes Verdensmålsuge”, som er en landsdækkende temauge, der handler om FN’s 17 verdensmål. Her vil biblioteker over hele landet invitere til en række af forskellige arrangementer og events, der alle har fokus på, hvordan man kan leve mere bæredygtigt i hverdagen.
Vegetar-bolognese og gnave-grønt
Og på Hovedbiblioteket i Birkerød har man altså valgt at invitere børnefamilierne på vegetarisk aftensmad, hvor menuen står på vegetar-bolognese og gnave-grønt.
– Vi fik lyst til i år at lave en fællesspisning, der var specifikt rettet mod børnefamilier, men som stadig har fokus på bæredygtighed. Vi vil gerne have fat i forældrene, som har lidt travlt i hverdagen, og det giver god mening at samles om noget med både forældre og børn og give dem input til, hvordan man kan leve mere bæredygtigt, siger Cæcilia Helmer Madsen, der er formidler på Hovedbiblioteket i Birkerød og ansvarlig for arrangementet.
For arrangørerne har det været vigtigt at kombinere dét fokus på bæredygtighed med aktiviteter, som børnefamilier kan deltage i.
– Vi laver nogle workshops, inden vi sætter os til bords, som går på noget med at lære børnene at reparere nogle ting. Der vil også være nogle genbrugsmaterialer, som de kan sidde og pusle med. På den måde håber vi, at børnene og forældrene får nogle handlemuligheder med hjem, siger Cæcilia Helmer Madsen.
Faktaboks: Borgernes Verdensmålsuge
- Borgenes Verdensmålsuge ligger i uge 17, fordi der er fokus på FN’s 17 verdensmål.
- Mere end 80 biblioteker landet over huser i løbet af ugen arrangementer, der sætter fokus på verdensmål og bæredygtighed
- Aktiviteterne går fra fællesspisning, workshops, foredrag osv.
- Temaugen startede sidste år som Bibliotekernes Verdensmålsuge. Men fordi det var så stor en succes, er det nu blevet udvidet til Borgernes Verdensmålsuge.
- Konceptet er desuden ved at blive udbredt i Sverige, Norge og Island
Kilde: verdensmål.org
Bæredygtighed på biblioteket
Rudersdal Bibliotekerne har længe haft fokus på bæredygtighed og verdensmål.
Tidligere har bibliotekerne været med i andre forskellige projekter, der relaterer sig til bæredygtighed og verdensmål.
Fra 2021 til 2023 var Rudersdal Bibliotekerne med i projektet “Sammen Om Verdensmål”. Et projekt, hvor en række biblioteker havde fokus på at engagere den ældre generation i verdensmålsarbejdet.
Og der er en helt bestemt grund til, at det netop er på bibliotekerne, at man sætter fokus på verdensmål og bæredygtighed.
– Vi har en ambition om og også en forpligtelse til at formidle de her ting videre til vores borgere, siger Cæcilia Helmer.
Paw Østergaard Jensen, der er forperson i Danmarks Biblioteksforening forklarer, at bibliotekerne selvfølgelig har fokus på bøger – men har også mange andre opgaver.
– Formålet med et bibliotek er at skabe demokratisk kompetente borgere. På tværs af sociale skel at give fri og lige adgang til information og oplysning. Og der er bøger et af de allervigtigste virkemidler. Men bøgerne er ét virkemiddel. Avislæsesale er et andet virkemiddel. Men formålet er demokratisk kompetente borgere på tværs af skel i samfundet, siger han.
Mere end et måltid mad
Selvom det kan være belejligt at møde op på biblioteket og få en portion bolognese, så tyder noget på, at det ikke er det eneste, kommunens borgere kommer for. Cæcilia Helmer Madsen oplever nemlig, at mange gør brug af de forskellige tilbud, og at biblioteket har stor værdi for kommunens borgere.
– Det er en lidt ny rolle, vi som bibliotek er blevet opmærksomme på. Det er det der med ikke kun at være gode formidlere af litteratur og anbefale litteratur, men også det der med at have sådan en åbenhed over for borgerne, siger hun.
Og netop åbenhed over for borgerne er ifølge Paw Østergaard Jensen noget af det, som bibliotekerne kan tilbyde, og som kan være en væsentlig årsag til, at folk bruger bibliotekerne.
– Det er jo i udgangspunktet et neutralt rum, hvor alle mulige har lov til at komme, fordi man er en naturlig del af et lokalt samfund. Så det er måske Danmarks mest tværkulturelle kulturinstitution, vi har overhovedet. Måske det mest tværkulturelle sted overhovedet i landet, siger han.
Sådan gjorde vi: Journalisten så et opslag på i en lokal Facebook-gruppe, hvor den begivenheden blev omtalt. Herefter kontaktede journalisten arrangørerne af arrangementet, Rudersdal Bibliotekerne for at høre nærmere om arrangementet. Efterfølgende kontaktede journalisten forpersonen i Danmarks Biblioteksforening med henblik på at høre, hvorfor det er bibliotekernes opgave at stå for fællessarrangementer i kommunen.