Overvejer du at skifte job, så kan man med fordel overveje et skift til en konkurrerende virksomhed. I en ny forskningsrapport fra Ludwig-Maximilians-Universitaet i München har forskere undersøgt, hvordan spillere i den amerikanske ishockey liga NHL har præsteret, når de spiller mod deres tidligere hold. Umiddelbart kan der virke langt fra NHL til de fleste menneskers arbejde, men forskerne bag rapporten mener, at man kan se paralleller til andre typer jobs:
– Vi mener, at resultaterne kan oversættes til andre sfærer – især til vidensbaserede firmaer såsom reklamefirmaer, konsulentfirmaer og tegnestuer, hvis ansatte ofte identificerer sig med deres arbejdsplads, og hvis arbejdsindsats har en direkte effekt på arbejdspladsens præstation, siger Thorsten Grohsjean, der har medvirket til at lave rapporten, i en pressemeddelelse.
Læs også: Find dit næste job på Twitter
Rapporten peger på, at det i høj grad er identitetskonflikten mellem den nye og gamle arbejdsplads, der gør den ansatte ekstra motiveret. Den nyansatte forsøger at komme ind i varmen på sin nye arbejdsplads, og den bedste måde at gøre det på er ved, at bruge sine kræfter på at konkurrere mod den tidligere arbejdsgiver. Men det er også forholdet til de nye kolleger, der tæller:
– Det handler i høj grad om, at man skifter gruppe. Man vil tilhøre den nye gruppe af kolleger og derfor arbejder man hårdere. Men man kan typisk ikke holde det over en længere periode. Det er naturligt at man sætter farten ned i takt med, at man opnår nye relationer til kollegerne, siger Mette Gylling, der er privatpraktiserende arbejdspsykolog.
Det er ikke helt nemt at skifte til konkurrenten
Det er ikke kun godt for den ansattes produktion men også for samfundsøkonomien, når ansatte skifter mellem konkurrerende virksomheder. Men det er ikke altid lige nemt at skifte. I mange brancher gælder det, der hedder konkurrenceklausuler. En konkurrenceklausul er en aftale, den ansatte indgår med sin nye arbejdsplads om vilkårene for at skifte til en konkurrerende virksomhed, eller hvis den ansatte starter sin egen konkurrerende virksomhed. Men det er ikke hensigtsmæssigt, siger Jørgen Stamhus, lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet:
– Konkurrenceklausuler hæmmer spredningen af viden og ideer imellem virksomheder. Jo bedre videnspredning, jo bedre bliver firmaets konkurrenceevne. Det er både i virksomhedernes og de ansattes interesse, at de kan flytte derhen, hvor der er mest brug for deres ideer, og hvor lønnen er bedst.
Læs også: Selvstændige er mere lykkelige end lønmodtagere
Ifølge de nye regler for konkurrenceklausuler trådte i kraft i januar 2016. Med mindre andet er aftalt, gælder det, at der skal gå minimum 12 måneder efter fratrædelse, før den ansatte har lov til at gå over til konkurrenten.