»Jeg bliver nødt til at nævne det på CV’et«

Det er Ida Marie Pipers andet besøg på DJØF's jobværksted.
Det er Ida Pipers andet besøg på DJØF’s jobværksted.

En rygsæk og en baby på ryggen i tog gennem Thailand i fem måneder sammen med kæresten er i dag et hul i CV’et for Ida Marie Piper. For med en sparkende mave i ottende måned var jobansøgninger ikke den dominerende tanke, da Ida afleverede sin afhandling i december måned forrige år.

– Jeg vidste jo godt, at jeg på grund af barslen ikke ville få et job lige med det samme. Det var egentlig heller ikke noget, som jeg var interesseret i, forklarer hun.

Så i stedet aftalte hende og kæresten, at de lige så godt kunne udnytte tiden og få en rejse med i købet.

I dag er barsel på gyngende togskinner gennem Thailand skiftet ud med jobsøgning på jobværksted hos DJØF i København, der er en fagforening for blandt andet jurister og samfundsvidenskabere.

Læs også: Ledigheden i provinsen falder

Selvom et år på barsel betyder et år væk fra arbejdsmarkedet, er Ida ikke bekymret for fremtiden. Ifølge en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betyder en ledighedstid på over et halvt år efter dimittering ellers statistisk set en markant lavere indkomst – også på længere sigt.

Et halvt år kan være dyrt
Statistikken siger nemlig, at akademikerer, der først finder job over et halvt år efter endt studie, over en tiårig periode tjener 17,2 procent mindre end dem, der finder job lige efter. Det er dog ikke noget, der stresser Ida Piper.

– Jeg er forholdsvis god til at få en fod indenfor. Så kan det godt være, at det første job ikke bliver drømmejobbet, men så kan jeg arbejde derfra, mener hun.

Hun har en bachelor i statskundskab og en kandidat i Journalistik, hvorfor hendes drømmejob er i presseafdelingen hos en NGO eller hjælpeorganisation. Med det søgekriterium er det blevet til omkring ti ansøgninger i udbakken, siden jagten gik ind den første januar i år.

Jeg bliver nødt til at nævne det på CV’et, hvor de direkte kan se, at min erfaring ligger et par år tilbage, fordi jeg netop har et hul
Ida Piper, nyuddannet og jobsøgende journalist

Barsel kan være en ulempe
Trods den optimistiske tilgang, der med hendes egne ord måske er »jubeloptimistisk i forhold til tiderne og branchen,« er Ida Piper dog godt klar over, at hendes barsel kan være en ulempe.

– Jeg bliver nødt til at nævne det på CV’et, hvor de direkte kan se, at min erfaring ligger et par år tilbage, fordi jeg netop har et hul. Så de ligesom forstår, at det ikke er fordi, at jeg har siddet derhjemme eller været arbejdsløs i over et år nu her, forklarer hun.

Læs også: Sådan slår du arbejdsløshedskøen

Det gælder om at holde sig i gang
At de ti ansøgninger ikke har nedlagt nogle jobsamtaler, går ikke Ida Piper på. For hende handler det blot om at holde sig aktiv. Derfor er hun ved siden af jobsøgningen i erhvervspraktik hos en virksomhed, der udvikler smartphone apps til blinde. For bliver dagen ikke fyldt med noget, bliver hun i dårligt humør.

– Min kæreste har sagt, at hvis vi en dag skal have et barn mere, vil han rigtig gerne have, at jeg har et projekt, samtidig med at jeg er på barsel. Så har jeg mere energi til at være mere behagelig at være sammen med for ham og selvfølgelig også for mig selv, fortæller Ida Piper.

Gad vide om hvorfor det mon er, at hun ikke har været på arbejdsmarkedet?
Ida Piper, nyuddannet og arbejdsløs journalist

For hende er det vigtigste nemlig at holde sig i gang. Hun vil ikke have, at dem, der læser hendes ansøgning, tænker, at hun er kommet bagud.

– Jeg tror bare, at det er mentalt for nogle arbejdsgivere. De kan se, at det er noget tid siden, at man har været igang. ’gad vide om hvorfor det mon er, at hun ikke har været på arbejdsmarkedet? Tager det så tid, at få hende op i gear igen?’