Landmænd går konkurs som aldrig før

Landbruget har oplevet en enorm stigning af konkurser i marts 2016. Foto: Flickr
Landbruget har oplevet en enorm stigning af konkurser i marts 2016. Foto: Flickr

Landbrug er en usikker forretning. I hvert fald hvis man ser på, hvor mange landmænd der går konkurs. En ny opgørelse, som er foretaget af analysevirksomheden Experia, viser, at udviklingen af konkurser i landbruget er steget med 120 procent, når man sammenligner tallene fra marts 2015 og marts 2016. I marts 2015 blev 15 landbrug erklæret konkurs. I marts 2016 gik hele 33 landbrug konkurs. Ser man på tallene for hele 2015 gik 139 landbrug konkurs.

Konkurser i landbruget

-Landbruget har en milliard gæld på cirka 360 milliarder, som kommer helt tilbage fra 00’erne, hvor tiderne så bedre ud for det enkelte landbruget.

-En handelskrise med Rusland, lave priser på svin og mælk er de største årsager til, at landmændene er presset økonomisk.

Kilde: Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Købehavns Universitet

Der er særlig én ting, der har medvirket til de mange konkursbegæringer.

– Det er især på grund af den enorme gæld, landbruget har opbygget gennem 00’erne, at flere landbrug går konkurs. Den gæld er hovedårsagen til landbrugets dårlige økonomi, siger Henrik Zobbe, leder for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Købehavns Universitet.

Læs også: Sådan slår du arbejdsløshedskøen

Nok er gælden et af de store problemer, som de kæmper med i landbruget, men det er bestemt ikke det eneste.

– Udover landbrugets gæld, så er priserne faldet på de ting, som landmændene skal sælge og leve af. Det er blandt andet priserne på mælk og svin, der er faldet, og priserne har været lave i perioder. Priserne er nu så lave, at landmændene altså ikke kan tjene sig ud af af deres gæld, fortæller Henrik Zobbe.

Læs også: Psykiatrifonden opretter hotline for arbejdsgivere

Overrasker ikke branchen

Hos brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer kommer de mange konkurser ikke som den store overraskelse, og ifølge Klaus Kaiser, økonomichef for Landbrug & Fødevarer, nikkes der genkendende til de økonomiske problemer i landbruget.

– En handelskrise med Rusland, lave svinepriser og mindre mælkeeksport til Kina er blandt de årsager, der har tvunget flere landmænd i knæ, fortæller Klaus Keiser

Læs også: Sådan er du en god kollega til en psykisk syg

Generel stigning i konkurser 

– Experians undersøgelse viser, at hele 505 selskaber måtte dreje nøglen om med konkurs i marts.

– Der er sket en stigning på 23,8 procent fra marts sidste år i konkursbegæringer.

– Hovedstaden ligger under landsgennemsnittet, hvor Nordjylland, Sjælland og Lolland-Falster er hårdt af konkurser.

Kilde: Experian

Svær tid for landmændene

Også organisationen Bæredygtigt Landbrug kender til problemerne. Som tiden ser ud lige nu, ved landmændene ikke altid, hvad dagen bringer.

– Landmændene er hårdt ramt på økonomien, hvilket blandt andet skyldes nogle af de restrektioner, som landmændene underlægges, siger direktør for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen

Flemming Fuglede Jørgensen mener også, at den dårlige økonomi har har konsekvenser for landbruget.

– Den store gæld skader landbruget og den enkelte landmand, som står op til et underskud hver dag. De danske landmænd har en stor gæld, som er steget over de seneste par år, og det er især noget, der påvirker den enkelte landmand.