Vinylpusher om unges stigende LP-passion: »Det er sådan noget, der gør mig lykkelig! «

Vinylen er blevet populær blandt de unge. Max Pixel, Pixabay

De unge vil høre musik på LP.

I en uvidenskabelig stikprøveundersøgelse, udført af NetAvisen, havde fire ud af fem forhandlere oplevet en markant forøgelse af unge kunder på det sidste.

Michael Denner, der ejer Beat Bop ved Kultorvet i København, åbnede sin første vinylforretning for 40 år siden, og har siden da fulgt udviklingen tæt. Han kan i høj grad genkende en øget vinylentusiasme hos de unge.

– Vinylsalget til de unge, har på det sidste været i en eksplosiv udvikling. Mange unge helt ned til konfirmationsalderen, ønsker sig en grammofon, og kommer så efterfølgende for at købe plader, siger Michael Denner.

Når Michael Denner ikke står bag disken i Beat Bop, spiller han musik i metal-duoen Denner/Sherman. Han har spillet med mange af heavy metal musikkens sværvægtere, og har bl.a. været guitarist i det internationalt anerkendte Mercyful Fate, der vandt Steppeulvens Pionerpris sidste år. Kilde: Rockzeit.dk Foto: Alexander Dahl

Læs også: Musik under kørslen er en fordel for bilister

I januar oplyste forhandlere fra både Elgiganten og Hi-Fi-klubben til DR, at pladespilleren var kommet i høj kurs for den danske ungdom.

– Vi ser mange helt unge kunder, der vil have en pladespiller. De er så unge, at man ikke kan lade være med at tænke: Har du overhovedet nogle plader derhjemme, fortæller Henrik Wieben fra Hi-Fi-klubben til DR.

LP’en bygger bro mellem generationer

Ungdommens interesse for vinyler og gammel musik, har skabt en fællesnævner mellem Michael Denners og de unge vinylentusiaster. Som han selv siger:

– Smil og musik er den korteste vej mellem mennesker, det er min erfaring. Og så betyder alder ikke så meget.

Læs også: TV: Udviklingshæmmede spreder glæde med musik

I kraft af hans mange år i musikverdenen, og de unges pludselige interesse, er han blevet den musikhistoriske rådgiver, der hjælper de unge med, at finde rundt i LP’ernes univers.

– Der kommer jo helt unge mennesker på 15-16 år og spørger ind til Led Zeppelin. Det er det band som jeg var fan af, da jeg var på den alder. På den måde kan jeg hjælpe med, at gøre deres søgen nemmere, med hensyn til hvor der er mest kvalitet og substans.

Men lærdommen går begge veje.

– Det er jo ping-pong. De lærer mig en masse om, hvad der er oppe på beatet – what is hot, what is not. Så jeg kommer hjem med ny viden hver dag, siger han.

Håb for fremtiden

De unges pladepassion, vækker håb for flere af de interviewede vinylforhandlerne.

– Det er ekstra sjovt at sælge til de unge. For hvis plademarkedet og vores forretning skal fortsætte, så har vi brug for de unge. De gamle dør jo på et tidspunkt, griner Sebastian Eriksen fra forretningen Mint, på Gammel Kongevej.

Micael Denver påpeger også at de unges interesse, forlænger hans levetid som pladehandler. Claus Funch fra Vinyl – The Hangout, manden bag citatet i overskriften, lyder nærmest ekstatisk, når han forklarer hvordan det vækker håb for fremtiden.

Den sidste måling af Danmarks samlede vinylsalg, viste en stigning på 3000 % fra 2004-2016, oplyser TV 2 Østjylland.

Ifølge vinylhandlerne, er der ingen grund til at tro at salget er dalet siden da.

Sådan gjorde vi: Interessen udsprang af, at journalisten havde hørt at mange unge var begyndt at købe lp’er på det sidste. For at tjekke om der var noget om snakken, ringede vi rundt til fem lp-forretninger, og foretog korte telefoninterviews. Efterfølgende besøgte vi en af kilderne, Michael Denner, for at få et mere fyldigt interview.