Voksne klæder sig ud som zombier for at glemme døden

SONY DSC
Udklædning er ikke kun for de legesyge børn, det er også blevet populært blandt voksne at klæde sig ud. Lige nu er zombier det helt store inden for horrormoden, forklarer horrorforsker Steen Ledet Christensen

Halloween venter lige rundt om hjørnet, og salget af uhyggelige dragter og masker er i fuld gang i landets kostumebutikker. Det er ikke kun børn, der drages af gus og gru, de voksne hopper også gerne i skræmmende halloween kostumer. Horror- og monsterforsker Steen Ledet Christensen, der er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet forklarer

– Når vi klæder os uhyggeligt ud til halloween, så leger vi med tanken om, at vi skal dø. Selvom vi godt ved, at vi skal dø, og tænker over det, så glemmer vi det også fordi ”det er bare noget vi leger,” og på den måde udskyder vi tanken om, at vi i realiteten skal dø. Man kan sige, at udklædningen både er en konfrontation med døden, men også en slags ignorering af døden.

Læs også: Derfor fejrer vi Halloween 

En børneleg for voksne

Oprindeligt var halloween en hedensk fest, hvor voksne klædte sig ud for at vise de døde respekt. I dag er halloween blevet en form for børneleg for de voksne, hvor de klæder sig ud til fester, fordi det både er sjovt og humoristisk. Flere steder i landet bliver der holdt halloweenfester, hvor der bydes op til dans og udklædning. Kødbyen er blandt andet et af de steder, der åbner dørene op for de festlystne zombiemænd og djævlekvinder.

Fredag d. 1. november holder de nemlig Halloween-Rave i de rå warehouse-agtigt omgivelser på Block 66 i Kødbyen. Her får de rig mulighed for at feste i et uhyggeligt univers med alt fra varulve, hekse og genfærd. I Jylland kan man besøge Crazy Daisy i Fjerritslev, der på lørdag også holder en stor halloweenfest.

En humoristisk leg med døden

I forbindelse med halloween sælger kostumebutikkerne en masse forskellige kostumer til voksne. Allan Danielsen fra partykostumer.dk fortæller, at det især er de uhyggelige kostumer, der hitter og ikke de søde smilende græskardragter. Der bliver solgt kostumer til både mænd og kvinder, og de fleste er villige til at give op til omkring 500 kr. for det rette kostume, fortæller Allan Danielsen.

Halloween er altså ikke kun en fest for de legesyge børn, det er også blevet populært blandt voksne, at klæde sig ud som drabelige zombies og sexede djævle.

Læs også: Halloween boomer som højtid i Danmark 

Zombier er det nye sort

For 5 år siden havde det nok været varulvene, der ville fylde dansegulvende til halloween festerne, men i år er det zombierne, der er det helt store hit.

-Lige nu er zombiefilm og zombier generelt, det helt store inden for horrormoden. Om ti år er det måske spøgelser, der er det nye, men ligesom moden skifer, skifter horrormoden også, og lige nu er det zombier, der rykker mere end noget andet, forklarer horrorforsker Steen Ledet Christensen.