Voldtægtsoffer: Selvforsvar er bedre end psykologhjælp

skaermbillede-2016-11-11-kl-12-36-37
Krav Maga er et israelsk selvforsvarssystem, som mange kvinder bruger til at komme over voldtægt og overgreb. Foto: Marianne Brink

Et spark i løgene eller en finger i øjet. Det er nogle af de tricks, man lærer til Krav Maga, som er et israelsk selvforsvarssystem. Det er der mange kvinder, der gerne vil lære – især hvis de har været udsat for voldtægt.

Joen Weidemann, der er stifter og chefinstruktør i Heartcore Krav Maga på Frederiksberg holder hver måned to kurser udelukkende for kvinder. Han oplever, at over halvdelen af de kvinder, der melder sig på kvindehold, har været udsat for voldtægt eller overgreb.

– På kvindeholdene får jeg dem, der lige kan klare at komme ud af døren og tage kurser blandt kvinder, hvor der bliver taget hensyn til dem, fortæller han.

Voldtægt påvirker selvværd

En af de kvinder, der er blevet hjulpet af Krav Maga, er den 49-årige IT-konsulent Marianne Brink. Hun blev for otte år siden voldtaget og overfaldet af tre mænd med kniv. Siden mistede hun store dele af sit sociale liv.

Marianne Brink forsøgte sig også med psykologhjælp i årene efter overgrebet, men det var først, da hun begyndte til Krav Maga, at hun fik sit liv tilbage.

– Når noget så slemt sker for én, falder ens selvværd helt vildt, fordi man tænker, at man ikke er noget værd. Men jeg har lært, at jeg rent faktisk er værd at forsvare, og de mennesker omkring også synes, jeg er værd at forsvare. Det giver et helt andet selvværd, siger hun.

Og det er et meget godt billede på, hvor jeg har flyttet mig. Nogle gange, når andre ikke har haft tid og lyst til at tage med, er jeg taget af sted selv. Og det var slet ikke sket, før jeg startede.
IT-konsulent, Marianne Brink

Ifølge Sara Parding, der er kommunikationsmedarbejder hos Centeret for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitietshospital, er det helt almindeligt, at voldtægt påvirker selvværd. Hun fortæller samtidigt, at utryghed og usikkerhed også er normalt at føle efter overgreb.

– Normalt går vi rundt og tænker, at verden er et rimelig trygt sted. Men når man så oplever noget som voldtægt, oplever man, at verden ikke er tryg og andre mennesker ikke er til at stole på. Og det påvirker en rigtig rigtig meget, fortæller hun.

Ifølge årsrapporten for 2015 fra Centeret for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitetshospital, tager 75 procent af ofrene imod den psykologhjælp, centeret tilbyder. Grunden til at der er få, der vælger psykologhjælpen fra, er, at de allerede er i et andet psykologforløb.

Krav Maga giver sikkerhed

Krav Maga er et selvforsvarssystem, som lægger vægt på realisme. Her træner man ikke kamp på tomandshold på en afgrænset bane, da det ikke er sådan, verden er. Man træner i stedet med flere angrebsmænd i forskellige omgivelser.

Træningen har også givet Marianne Brink en forståelse af, hvad man kan gøre, hvis man kommer i en lignende situation, som den hun oplevede for otte år siden. Det opdagede hun allerede ved første træning.

– Første dag blev vi præsenteret for noget, der var meget tæt på den måde, jeg var blevet overfaldet. Og der gik det op for mig, at der rent faktisk var noget, jeg kunne have gjort i den situation. Det giver mig en kæmpe sikkerhed, fortæller hun.

Læs også: Voldtægtsofre oplever forskelsbehandling

Også venner og bekendte mærker en forskel på Marianne Brink. De fortæller, at de kan se på den måde hun taler, går og på hendes kropsholdning, at hun har fået mere selvtillid. Og det er noget, hun også ser i sig selv. Hun har rejst og trænet rundt omkring i verden. Sidste år nåede hun ni lande.

– Og det er et meget godt billede på, hvor jeg har flyttet mig. Nogle gange, når andre ikke har haft tid og lyst til at tage med, er jeg taget af sted selv. Og det var slet ikke sket, før jeg startede, siger hun.

I Krav Maga Global Danmark findes der i øjeblikket ikke nogle aktive kvindelige instruktører. Men det vil Marianne Brink lave om på. Om halvanden uge tager hun til Israel, sportens oprindelsessted, for at færdiggøre sin uddannelse som instruktør.

Gem