WhatsApp bringer forstærket kryptering til din smartphone

foto: Flickr.com - Sam Azgor WhatsApp bringer forstærket kryptering til privatpersoner
foto: Flickr.com – Sam Azgor
WhatsApp bringer forstærket kryptering til privatpersoner

Fremover kan du totalkryptere beskeder, du sender fra din smartphone: WhatsApp har netop offentliggjort, at deres populære besked-app nu benytter såkaldt ‘end-to-end’-kryptering, en særlig stærk form for kryptering.

Et stort skridt for privatkryptering
Traditionelt set har den tekniske sværhedsgrad i at installere kryptering været en barriere for privatpersoner, hvorfor meget få benytter sig af det. Det siger Ivan Damgaard, krypteringsekspert fra Aarhus Universitet. Han er desuden er positivt stemt overfor WhatsApps nye tiltag:

– Som privatperson er det svært at opnå den grad af sikkerhed, som WhatsApp tilbyder i en samlet pakke.

End-to-end kryptering betyder, at beskeder, der sendes i appen er totalkrypterede hele vejen fra afsender til modtager:

– Når du sender en besked, er den eneste person, der kan læse den, personen eller gruppechatten, du sender beskeden til. Ingen kan se ind i beskeden. Ikke cyberkriminelle. Ikke hackere. Ikke undertrykkende regeringer. Ikke engang os, lyder det fra WhatsApp i en pressemeddelelse.

Læs mere: Edward Snowden: Apples kamp mod FBI er den største spionsag i 10 år

De nye krypteringsmuligheder sikrer desuden WhatsApp mod en sag lignende den, der i øjeblikket kører mellem Apple og FBI. Det siger Ivan Damsgaard:

– Set fra WhatsApps synspunkt, er det her en måde at undgå en ‘Apple-sag’. Apple kunne i princippet have hjulpet FBI men sagde nej. WhatsApp kan ikke udlevere data, fordi de ikke har krypteringsnøglen. Den er i brugerens telefon.

Apple-sagen handler om, at Apple offentligt har nægtet at hjælpe den amerikanske efterretningstjeneste med at tilgå data i en privat iPhone, da det strider imod deres principper. Siden da har FBI selv tvunget sig adgang til den pågældende telefon ved at udnytte et sikkerhedshul, som Apple har udtalt, at de vil lukke snarest muligt.