Unge i Odense og søvn:
- 31 procent af de 15-24-årige unge mænd sover seks timer eller mindre
- Træthed er den hyppigst angivne årsag til pjæk
- Søvnmangel kan i løbet af få dage forringe din koncentration og evne til at huske
- I dag sover de unge over hele landet i gennemsnit en time mindre end for 25 år siden
- Som ung bør man få syv til otte timers uafbrudt søvn hver nat
Kilder: Odense Kommunes Ungeprofilundersøgelse 2014, Birgitte Kornum & Bjørn Holstein
RIIING. Skoleklokken har desværre ingen slumreknap, så hver morgen trasker 31 procent af Odenses unge mænd i skole efter at have fået blot seks timers søvn eller mindre. Samtidig er træthed den hyppigste årsag til, at de unge pjækker fra skolen.
Det kan man læse ud af Odense Kommunes såkaldte Ungeprofilundersøgelse 2014, der udkom i marts måned og har sat fokus på de 15-24 årige i Odense Kommune.
– Der er kommet en voldsom ændring i løbet af de sidste 25 år, hvor de unge generelt sover en time mindre, siger epidemiolog Bjørn Holstein ved Syddansk Universitet, der dog ikke har været med til at udarbejde rapporten.
Hvis du ikke sover nok, så er hjernen forringet efter to dage.
Birgitte Kornum, søvnforsker
Læs også: Forskning: God nattesøvn kan holde demensen fra døren
Rigtigt bekymrende
Søvnforsker Birgitte Kornum fra Glostrup Hospital kalder resultatet ’rigtigt bekymrende’ og fortæller, at søvnmangel har alvorlige konsekvenser for hjernens funktion.
– Man bliver dårligere til at koncentrere sig og fokusere, ens reaktionshastighed bliver dårligere, og man kan faktisk også blive lidt mere aggressiv. Man håndterer udfordringer dårligere, og man husker dårligere, fortæller Birgitte Kornum.
Hun mener samtidigt ikke, at folk er bevidste om, hvor hurtigt hjernen kan tage skade af at få for lidt søvn.
Læs også: Studerende om søvntendens: Ja tak til 42 timer mere om ugen
– Der er andre ting, såsom rygning og dårlig mad, der på sigt ødelægger ens helbred, men hvis du ikke sover nok, så er hjernen forringet efter to dage, fortæller Birgitte Kornum, der samtidigt understreger, at man kan vende udviklingen ved igen at få tilstrækkeligt med søvn.
Uegnet til at analysere søvn
Undersøgelsens redaktør og leder i Odense Kommunes SSP-sekretariat Tommy Holst mener dog ikke, at rapporten er egnet til at drage konklusioner om de unges søvnvaner. I en mail til NetAvisen skriver han:
– Undersøgelsen giver et overordnet billede af de unges trivsel. Her er de unges søvnvaner blot et parameter ud af mange. Det er derfor ikke undersøgelsens præmis at undersøge søvnvanerne nærmere, eller at drage nogen konklusion om de unges trivsel alene ud fra det parameter. Det ligger ikke inde for SSP’s arbejdsområde at arbejde detaljeret med de unges søvnvaner, ej heller at sætte nogen initiativer i gang for at ændre de unges søvnvaner.
Læs også: Lys og gener styrer søvnen
Sociolog bekræfter tal
På trods af, at rapporten ikke er beregnet til specifikt at analysere unges søvn, mener sociolog Sandra Rasmussen, der har analyseret og bearbejdet rapportens indhold, at det specifikke resultat godt kan bruges til at generalisere over drengene i kommunen.
– Alle de analyser, der er med, kan generaliseres, fortæller Sandra Rasmussen.
Så i forhold til de 31 procent, det vil du vurdere til at være godt nok til at bruge som en generalisering over de unge mænd i kommunen?
– Ja, 100 procent sikkert. Det er klart, siger Sandra Rasmussen.