Radio: »Hvis en pakke kostede 100 kroner, ville jeg ikke købe cigaretter«

Dansk Folkepartis forslag om øgede cigaretpriser møder ikke meget opbakning. Men ikke af den grund, du tror.
Foto: Pexels.com

Af: Kalinka Laura Aaman Agger & Ida Marie Rem

Priserne på cigaretter skal stige med cirka otte kroner i løbet af de næste fire år, hvis man følger forslaget fra Dansk Folkeparti. Men det vil ikke afholde unge fra at købe cigaretter.

Prisen på cigaretter skal nemlig stige med 20 procent svarende til 8 kroner over de næste fire år. Sådan lød Dansk Folkepartis forslag ved forhandlingerne om en ny sundhedsreform tirsdag den 18. marts. En pakke cigaretter, der i dag koster 40 kroner, vil ifølge forslaget komme til at koste 48 kroner i løbet af de næste fire år.

Enighed blandt studerende 

Danskernes rygning i tal 

I 2018 røg 23 procent af danskerne dagligt eller lejlighedsvis

I 2017 røg 29 procent af unge mellem 16 og 24 år dagligt eller lejlighedsvis

Hvert år dør omkring 13.600 danskere af rygning

Kilde: Kræftens Bekæmpelse 

En rundspørge på Roskilde Universitet viser, at der er bred enighed om, at prisstigningen er for lav, hvis den skal få danskerne til at stoppe med at ryge.

– Jeg tror ikke, at et beløb i den størrelsesorden kommer til at gøre en forskel. Måske en fordobling i prisen ville få mig til at stoppe med at ryge, siger studerende Jesper Martin Jensen.

Hvis en pakke kostede 100 kroner, ville jeg ikke købe cigaretter

Sophia Lehrmann, ryger

Læs også: De unge kvitter rygning online

Studerende Sophia Lehrmann er enig med Jesper Martin Jensen i, at en prisstigning på otte kroner ikke er tilstrækkelig, hvis det skal have en effekt på rygeres overvejelser om et rygestop.

– Jeg synes også, man skal sætte priserne op, men det skal være 40 kroner mere. Hvis en pakke kostede 100 kroner, så ville jeg ikke købe cigaretter, siger Sophia Lehrmann.

Rygestop kræver drastisk prisstigning

– Prisstigningen skal ske drastisk. Det skal ikke være otte kroner ad gangen i løbet af fire år, for så tror jeg, at folk vender sig til det. Det skal være 40 kroner med det samme – ikke stille og roligt, siger Sophia Lehrmann.

Læs også: TV: Rygning er upopulært

Vi går altså ikke en fremtid med færre rygere i møde, hvis man følger forslaget fra Dansk Folkeparti, mener de studerende på Roskilde Universitet. Det er er administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker enig i.

– At hæve prisen på en pakke cigaretter med otte kroner over fire år er slet ikke ambitiøst nok, siger Jesper Fisker i en pressemeddelse.

Ifølge Jesper Fisker bør en pakke cigaretter koste minimum 60 kroner.

 

Sådan gjorde vi: Journalisterne fik ideen til at skrive artiklen, da Dansk Folkeparti foreslog ved forhandlingerne om en ny sundhedsreform, at en cigaretpakke skal stige med 20 procent over de næste fire år. Vi har interviewet de studerende ved en rundspørge på Roskilde Universitet, og udtalelsen fra administrerende direktør Jesper Fisker stammer fra en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.