Antallet af forfattere, der går udenom de etablerede forlag og selv udgiver, er vokset stødt, siden tendensen opstod for år tilbage. Som noget nyt åbner BogForum derfor i år et helt nyt skriv selv-område, hvor selvudgivere, mikroforlag og freelancere kan mødes og dele erfaringer.
– Det er blevet nemmere at udgive sine bøger selv, og der er flere, der gør det, og der er også flere, der er blevet gode til det, siger Andreas Nordkild Poulsen, der er udstillingsleder på BogForum.
Læs også: Ukendt forfatter vinder Nobelprisen i litteratur
Det nye skriv selv-område skal gøre det nemmere for selvudgivere at deltage i messen, også selvom de ikke har budget til at købe en stand.
Mange starter ud med at tro, at når de har skrevet en eller to bøger, så bliver de Jussi Adler-Olsen eller Elsebeth Egholm eller Sara Blædel, og sådan er det jo slet ikke.
Inger Gammelgaard Madsen, forfatter og ejer af Forlaget Farfalla
– Vi vil gerne favne hele branchen, og så skal selvudgiverne også være med. Der er mange, der skriver selv, som gerne vil dele det, de har skrevet, i stedet for bare at lægge det i skrivebordsskuffen. Tidligere blev selvudgivne bøger ret beset kun læst af en snæver kreds, men i dag er der superprofessionelle forfattere, der selv udgiver, siger Andreas Nordkild Poulsen.
Han glæder sig til at se, hvordan det nye område bliver modtaget, men han forventer allerede nu, at det kommer til at blive populært.
– Jeg tror, det bliver rigtig godt. Forhåbentlig kan vi hive fat i nogle af dem, der enten har en forfatter i maven eller bare gerne vil have noget ud på skrift, siger han.
Selvpublicering kan være hårdt
Inger Gammelgaard Madsen er forfatter og udgav sin første bog i 2008 på et lille forlag. Men efter at forlaget kom i økonomiske vanskeligheder, valgte hun at lave sit eget forlag, hvorfra hun i dag publicerer alle sine bøger.
– Jeg synes ikke, der har været nogen ulemper ved at stå for processen selv. Hvorfor ikke selv gøre det, når man nu kan, griner hun.
Læs også: Forfatteren, der var sky
Men processen med selv at udgive sine bøger var ikke let fra første dag. Derfor tror Inger Gammelgaard Madsen heller ikke, at hun kunne have gjort det helt alene.
– Man kan ikke klare det hele selv. Det allervigtigste for mig var at få andre involveret, der kunne hjælpe mig i gang, siger hun.
Inger Gammelgaard Madsen har flere gange oplevet at blive kontaktet af personer, der har været interesseret i at vide, hvordan hun er startet op som selvstændig forlægger. Hun synes derfor, at BogForums nye tiltag for spirende forfattere er en rigtig god idé.
– Mange starter ud med at tro, at når de har skrevet en eller to bøger, så bliver de Jussi Adler-Olsen eller Elsebeth Egholm eller Sara Blædel, og sådan er det jo slet ikke. Det tager mange år at komme i gang og få et navn og blive efterspurgt. Det er ikke det at skrive bogen, der er det svære, det er at få den solgt, siger hun.
Årets BogForum løber af stablen den 11. november og varer resten af weekenden. Udover forskellige trykkerier og redaktører vil man blandt andet også kunne møde Forfatterskolen på årets BogForum.