Danske pas er mange penge værd i den kriminelle underverden, mener tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen. Det undrer ham derfor ikke, at bortkomne pas risikerer at havne i hænderne på hardcore kriminelle i udlandet:
– Danske pas er et godt handelsobjekt i forhold til illegal immigration, og menneskesmuglere lukrerer fedt på det, siger han.
Ifølge ham er der ingen tvivl om, at stjålne danske pas forsvinder til udlandet.
Mange danske pas forsvinder
Der er i løbet af de sidste ti år sket tæt på en fordobling i antallet af bortkomne pas. Af de 34.949 pas, der ifølge Rigspolitiet forsvandt i løbet af 2013, tyder det på, at en del af dem ender i udlandet, hvor de bliver misbrugt af kriminelle.
Forsvunde pas:
- 2013 – 34.949 pas
- 2012 – 36.363 pas
- 2003 – 19.257 pas
- 2002 – 18.697 pas
Kilde: Rigspolitiet
De rødbedefarvede pas er i høj kurs på det sorte marked, fordi Danmark er kendt som et land med styr på tingene, mener Hans Jørgen Bonnichsen:
– Et dansk pas lyser ud i verden, som et tegn på stabilitet, og på et samfund, der ikke er karakteriseret ved korruption, hvor man kan bestikke sig til et pas, siger han.
Stjålne pas er meget værd
Ifølge socialantropolog Sine Plambech, der forsker i menneskehandel ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er der ingen tvivl om, at passene bliver misbrugt:
– Stjålne pas bliver brugt ved illegal migration og menneskehandel, og danske pas er helt klart en handelsvare i migrationsverden, siger hun.
Læs også: Ekspert: Slaveri er forældet
De stjålne rejsedokumenter bliver eksempelvis misbrugt af menneskesmuglere i Afrika eller Asien, som et adgangsbevis til Europas forjættede lande. De bruges også, når afrikanske kvinder fra Nigeria smugles til Danmark af bagmænd, der udnytter kvinderne til prostitution i de københavnske gader.
Det er svært at sige præcist, hvor meget et dansk pas er værd. Men ifølge Sine Plambech, betaler man i Nigeria omkring 60.000 kroner til de kriminelle bagmænd for et falsk pas, visum og billet til Europa.