Supermarked i Rødovre Centrum ramt af stigende antal butikstyverier

Rødovre Centrum er et bycenter centralt beliggende i Rødovre. Centret huser 160 butikker – herunder Føtex, som befinder sig i centrets stueetage.

Butiksalarmer, videoovervågning og butiksdetektiver er tilsyneladende ikke nok til at stoppe tyve i at liste butiksvarer inden for jakkeforet i Føtex i Rødovre Centrum. Supermarkedet oplever i disse dage et stigende antal butikstyverier, og at varer forsvinder fra butikken på daglig basis. Det fortæller Mads Albertsen, varehuschef i Føtex i Rødovre Centrum. Selvom han kun har fungeret som varehuschef i Føtex i Rødovre Centrum i lidt over et år, oplever han en tydelig stigning i antallet af tyverier i butikken.

– Bare i den tid jeg har været her i Rødovre, har jeg oplevet en forværring i forhold til, hvad det er nu, kontra hvad det var for et år siden. Og det er jo dét, der er lidt bekymrende.

Læs også:Borgmester vil have fokus på tyveri og hærværk på kirkegård

Stjålne airfryers og vej-selv-slikposer

Og tyvene er tilsyneladende ikke er kræsne med, hvad de putter i lommerne. Både stort og småt forsvinder fra hylderne og efterlader butikken uden fortjeneste.

– Det er lige fra airfryers og fjernsyn til slik og oksekød. Så det er meget varieret, kan man sige. De er ikke så kritiske i øjeblikket. Alt, hvad de kan få fat i, der har værdi, hopper de på, fortæller Mads Albertsen.

Alene inden for den seneste måned har butikken bl.a. mistet tre-fire airfryers af en værdi på 1.900 kroner stykket. Mads Albertsen fortæller desuden, at særligt oksemørbrad er i høj kurs hos tyvene. Derfor har man også været nødt til at forsyne det eftertragtede kød med særlige alarmnet i køledisken, der hyler, hvis langfingrede tyveknægte forsøger at klippe alarmen over.

– De vejer 2 kg, og dem kan de godt have en tre-fire af i jakkelommen eller inde i ærmet af en stor vinterjakke, fortæller han.

Ifølge Mads Albertsen kan det stigende antal butikstyverier muligvis forklares med, at det er blevet dyrere at være dansker. Men selvom varepriserne igen er faldende, er problemet med butikstyverier ikke tilsvarende aftagende.

– Det var faktisk ikke lige så slemt sidste år, da det var endnu dyrere at være dansker, end det er nu. Det er ligesom om, at det er blevet værre her i 2023, fortæller han til Netavisen.

Rødovre er særligt hårdt ramt af butikstyverier

  • SVMdanmark viser i ny temaundersøgelse, at der er sket en voldsom stigning i antallet af butikstyverier i 2022
  • Antallet af indbrud og butikstyverier er steget med 27% fra 2021 til 2022
  • Udviklingen er særligt markant i storbykommunerne Aarhus, Odense og Aalborg
  • Rødovre er sammen med Glostrup og Ishøj blandt de kommuner, der er hårdest ramt af butikstyverier

Kilde: SMVdanmarks temaanalyse (februar 2023)

Kundekontakt som værn mod tyverier

I tøjforretningen ONLY i Rødovre Centrum er man i modsætning til Føtex ikke plaget af et stigende antal butikstyverier. Butikschef Sara Kirkeby mener at kunne forklare det med personalets tætte kontakt med kunderne.

– Det er med til at mindske risikoen for tyveri, hvis vi er meget opsøgende over for kunderne, og de ikke rigtig kan få lov til at gå alene. Så er det meget sværere at stjæle, påpeger hun.

Med helt op til 10.000 besøgende om dagen i Føtex, er det dog ikke muligt at etablere en tæt kontakt med butikkens besøgende. Og meget tyder da også på, at mindre opsyn med butikkens besøgende udgør én af hovedårsagerne til problemet. Mads Albertsen fortæller, at særligt butikkens scan-selv-område er arnested for mange tyverier.

-Det er den helt store synder, desværre. Fordi dem (de butiksansatte red.), der står derovre, har mange kasser at skulle tage sig af, og man betjener jo sig selv, udtaler han.

Ifølge Mads Albertsen er det dog vanskeligt at komme problemet til livs. Han forklarer, at det bl.a. skyldes, at tyvene er svære at spotte.

– Vi oplever desværre tyveri blandt både unge og ældre. Det er meget spredt. Det er også derfor, det er svært at finde dem, for det kan sagtens være én med en dyr designerjakke, der går ind og stjæler, og det kan også være én, som kommer direkte fra gaden.

Det øgede antal butikstyverier er omkostningsfuldt for supermarkedet. Mads Albertsen peger desuden på, at det i sidste ende også går ud over butikkens kunder, der risikerer at gå forgæves efter varer, som butikken ikke længere har.

Sådan gjorde vi:
Artiklen er skrevet på baggrund af en analyse fra SMVdanmark fra februar 2023. Analysen viste, at Rødovre er blandt de kommuner, som er hårdest ramt af butikstyverier. Derfor kontaktede journalisten Rødovre Centrum for at høre, om butikkerne oplevede butikstyverier som et stigende problem. Journalisten kontaktede desuden den adm. direktør for Rødovre Centrum, som desværre ikke havde mulighed for at udtale sig om sagen.