Arbejde i landbruget er farligt, og det er 2016 desværre et godt eksempel på. Syv af årets 15 arbejdsulykker med dødelig udgang er sket i landbruget. Til sammenligning skete der kun tre dødsulykker i landbruget i hele 2015, viser tal fra Arbejdstilsynet.
I 3F mener man, at kurser og fokus på arbejdsmiljø kan minimere ulykkerne.
– Der vil altid forekomme dødsulykker i landbruget, for der vil altid være enten nogle medarbejdere eller landmanden selv, der løber en risiko. Det er ikke et stigende problem, men vi kan se, at hvis vi har kørt en kampagne, så falder antallet af dødsulykker. Desværre stiger antallet så igen over de næste fem år, siger Jesper Lund Larsen, Arbejdsmiljøkonsulent hos 3F.
Jesper Lund Larsen afviser, at de mange dødsulykker i landbruget i år betyder, at dødsulykker generelt er et stigende problem i branchen.
Hvad er årsagerne til dødsulykkerne?
- Ramt af, klemt mellem/under maskine: 10 dødsulykker = cirka 34 pct.
- Kvælning og drukning i siloer, brønde, gylletanke og lignende: 8 dødsulykker = cirka 28 pct.
- Ramt af/klemt mellem/under genstand (ikke maskine) som falder ned eller vælter: 5 dødsulykker = cirka 17 pct.
- Fald fra højden, fx stige eller tag: 3 dødsulykker = cirka 10 pct.
Ud over de mange dødsulykker sker der desuden cirka 230 alvorlige landbrugsulykker om året.
Kontorchef i Arbejdstilsynet Bent Horn Andersen vurderer ligesom 3F, at ulykkerne kan forebygges.
– Mange af de ulykker, der sker i landbruget, kan forebygges. Derfor er vi særligt opmærksomme på at gå i dialog med landmændene om, hvor de farlige situationer kan opstå, og hvordan de kan forebygges. Vi vil gerne være med til at klæde dem bedst muligt på til at sikre dem selv og deres ansatte mod alvorlige ulykker, siger Bent Horn Andersen.
Jesper Lund Larsen peger på, at kampagner og forebyggelse er vigtige, hvis dødstallet skal minimeres.
– Faktisk bør parterne inden for landbruget hvert femte år køre nogle oplysningskampagner om landbruget og de risikoer, der er ved at arbejde inden for branchen.